Havazás, ónos eső

2023.11.30. 10:41

Itt a figyelmeztetés: vármegyénket is eléri az ónos eső!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kiadta az első fokú figyelmeztetést vármegyénk területére a várható ónos eső miatt. Mindemellett Pest vármegyére már másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

Kemma.hu

Az Alföldön egy nyugat-kelet irányú sávban jelentős, területi átlagban 20 millimétert meghaladó mennyiségű eső eshet csütörtök éjfélig, de pénteken további tartós, kiadós eső várható.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint csütörtökön délnyugat felől egyre többfelé várható csapadék, az ország nagyobb részén esőre lehet számítani. Azonban a reggeli órákban a Dél-Dunántúlon, majd délelőtt a Dunántúli-középhegység területén előfordulhat átmeneti ónos eső. Utóbbi magasabban fekvő részein jelentős mennyiség eshet. Az ország északkeleti harmadán ugyanakkor havazás lesz a kezdeti csapadékforma, mely délután, este délnyugat felől egyre nagyobb területen fagyott esőbe, ónos esőbe, végül esőbe válthat. Legtovább az északi, északkeleti határ közelében tarthat ki a havazás.

Az Északi-középhegység, Észak-Szabolcs, valamint a Dunakanyar térségében általában 5-15 centiméter friss hó hullhat, de lokálisan ezt meghaladó mennyiség is összegyűlhet. A főváros térségében is kialakulhat kora délutánig több centiméteres hótakaró. A délutáni óráktól a főváros (főleg budai hegyekben), majd a Dunakanyar és az Északi-középhegység térségében is egyre nagyobb területen tartós ónos eső váltja fel a havazást, így vastag jégpáncél alakulhat ki. Estig a legtöbb ónos csapadékra a Dunakanyar, valamint Nógrád és a Mátra térségében lehet számítani. Éjszaka egyre északkeletebbre tolódik az ónos csapadékkal érintett terület, ahogy enyhül az idő.

A halmazállapot-váltás határa jelentős bizonytalansággal terhelt, emiatt a várható csapadékfajták területi kiterjedése és mennyisége is nehezen előrejelezhető. Időjárási helyzet függvényében ónos esőre piros riasztás is kiadásra kerülhet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!