Ezt látni kell

2023.02.28. 19:55

Varázslatos fotók: egy egész norvég város ünnepelte a tatai lánnyal a sarki fényt

Örömujjongás kísérte a sarki fény megjelenését Norvégiában. Tatai származású olvasónk, Fodor Anett a helyiekkel élhette át az ott is ritkaságnak számító élményt.

Kemma.hu

Örömujjongás kísérte a sarki fény megjelenését Norvégiában. Tatai származású olvasónk, Fodor Anett a helyiekkel élhette át az ott is ritkaságnak számító élményt.

Forrás: Beküldött

Fotó: Fodor Anett

Ahogy arról beszámoltunk, hazánkban is látni lehetett a minap a sarki fényt, az igazán szerencsések azonban valódi pompájában a messzi északon csodálhatják azt meg. Ahogy például Fodor Anett, Norvégiában élő, tatai származású olvasónk, aki fotókat és rövid beszámolót is küldött nekünk az Aurora Borealisról.

− Különleges látványban lehetett részünk Norvégiaban, Haugesundban. Vasárnap és hétfőn késő este és éjjel csodálatos északi fényeket lehetett látni az égen, a tengerpartról, a város mesterséges fényeitől kicsit eltávolodva. Én három éve élek itt, de többen tíz, akár húsz éve költöztek ide, mégsem láttak még északi fényt Haugesundban. Most szerencsénk volt, az időjárás kiválóan alkalmas volt. Kevés szél, teljesen tiszta, felhőmentes égbolt volt − kezdte beszámolóját Anett, akitől azt is megtudtuk, hogy először csak halványan sejlett fel némi zöldes fény észak, észak-nyugat felől, aztán egyszercsak elindult a csodás égi fénytánc. Mint fogalmazott,

valójában ezernyi kép sem tudja visszaadni az érzést, mint amikor saját szemével látja az ember! 

− Élőben talán egy kicsit halványabb volt, mert a kamera hosszú exponálási idővel sokkal több fényt gyűjt a lencsébe, de a látvány egy életre szól, felejthetetlen és minden kép, a sarki fény minden zöldes táncoló hulláma tenger fölött beég az ember memóriájába. Az egész város fel volt bolydulva, és amikor egy-egy fény felerősödött, ujjongás, huhogás, nevetés, a csodálat hangjai kísérték. Hálás vagyok a sorsnak, hogy ilyen szerencsém lehetett és én 3 év után láthattam azt, amivel mások akár evtizedek alatt sem találkoztak ezidáig − tette hozzá olvasónk. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!