Látvány

2023.02.28. 11:03

Kétszer is felbukkant a sarki fény a Dunakanyarban

Vasárnap és hétfőn is megjelent a sarki fény hazánk felett, egészen pontosan a Dunakanyarban.

Kemma.hu

Ahogy a Mandiner írja, intenzív geomágneses vihar érte el a Földet, ennek köszönhetjük a varázslatos látványt. Novemberben is hasonlóban volt részünk: a rózsaszínes-lilás színben pompázó Aurora Borealis nagyjából 2-3 percig volt látható a határfolyónk felett.

A különleges égi jelenség sokakat megihlet. 2022-ben a National Geographic szerint a január asztrofotójának választotta az esztergomi Szentkirályi Ádám norvégiai fotóját a sarki fényről. A sejtelmes színekben pompázó égi csoda titka egyébként az, hogy a napszél annyira felkavarja a magnetoszférát, hogy töltött részecskék hatolnak be a napszélből és a magnetoszférából a felső légkörbe, a Föld mágneses mezejének vonzására, ahol energiájuk egy részét átadják a légkörnek. Ott kölcsönhatásba lépnek a légköri részecskékkel, hogy előállítsák az égen táncoló, csillogó fényeket.éjszakai fényre vonatkozó első feljegyzések közel egy évszázaddal megelőzik az eddig ismerteket. 

Érdekesség, hogy az ősi asszír kőtáblák már több mint 2500 évvel ezelőtt beszámoltak a Föld északi és déli sarkánál a légkörbe behatoló töltött részecskék által keltett időleges fényjelenségről, írja a Heol.

A videó a Dunakanyarban látható északi fényről elérhető a Mandiner oldalán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!