Égi jelenség

2022.11.11. 16:52

Megjelent a Dunakanyar felett az extrán rózsaszín norvég sarki fény kistesója

Ritkán és csak nagyon rövid ideig látható csodás égi jelenség tűnt fel Magyarország felett.

Kemma.hu

Az Origo épp a minap írt arról, hogy a hónap elején rendkívüli, rózsaszínben játszó sarki fények villantak fel Norvégia felett is, bár azok nyilván sokkal látványosabbak voltak a mi kis északi fényünknél. Mint kifejtették, egy különösen erős napkitörés részecskefelhője november harmadikán érte el a Földet és mélyen behatolt az atmoszféra legfelső rétegébe, a magnetoszférába. A Napból érkezett nagy energiájú töltött részecskék akkor különösen intenzív és szokatlan sarki fény jelenséget produkáltak. A rendkívül látványos és élénk rózsaszínes fény Norvégia felett is 2-3 percig volt látható egyébként. 

Ahogy azt a Ripost kiszúrta, a Dunakanyar felett megjelent csodálatos égi jelenséget a Pilisi Parkerdő Időképen elérhető webkamerája rögzítette. A Mandiner arról írt, hogy a rózsaszínes-lilás színben pompázó Aurora Borealis nagyjából 2-3 percig volt látható a határfolyónk felett. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!