Télidő

2022.12.10. 17:31

Nyakunkon a havazás – mondjuk, hol számíthatunk hóra és csúszós utakra

Egy mediterrán ciklon hátoldalán hideg levegő zúdul a Kárpát-medencébe, amely havazást is okozhat. Komárom-Esztergomra heves szállökések miatt adtak ki figyelmeztetést.

Kemma.hu

Forrás: Shutterstock

Az érkező hideg levegő hatására ma éjfélig az ország több pontján válthat havazásba az eső, ugyanakkor a váltást követően a legtöbb helyen gyorsan gyengül, szűnik a csapadék. Vastagabb hótakaró kialakulására főként az Alpokalja, a Dunántúli- valamint az Északi-középhegység magasabb részein lehet számítani, az említett térségekben a létrejövő hótakaró akár a 10-15 cm-t is meghaladhatja – írta közösségi oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat

Kiadós esővel kezdődik

Délnyugat felől újabb csapadékzóna terjed ki hazánk egyre nagyobb részére. Ismét sokfelé kiadós mennyiség várható legalább 10-20 mm csapadékkal, de az északnyugati határhoz közel ennél lényegesen kevesebb eshet. Az ország délkeleti kétharmadán viszont a vasárnap hajnalig, reggelig lehulló csapadék mennyisége nagy területen haladhatja meg a 20 mm-t, sőt, elsősorban a déli, délnyugati megyékben a 30 mm-t is (emellett helyenként másutt is előfordulhatnak 30-35 mm-t elérő, meghaladó összegek)

Síkvidéken leginkább a nyugati, valamint az északkeleti tájakon van esély lepel, hóréteg kialakulására. December 10-én, szombaton este, éjszaka az Észak-Dunántúlon, illetve a Bodrogköz térségében viharossá fokozódik az északnyugati, északi szél, amely hordhatja a havat, sőt, főleg a Bakonyban hófúvást okozhat.

Komárom-Esztergom megyére heves széllökések miatt adtak ki figyelmeztetést
Forrás: met.hu

A szombat esti állapotok szerint a gyorsforgalmi, valamint a fő- és mellékutak burkolata a Kisalföld kivételével mindenhol vizes, nedves. A látási viszonyok országszerte jók, kivéve Bicske és Paks térségét, ahol 300 méter alatti a látótávolság. A hőmérséklet +2 és +11 fok között változik. Az alacsonyabb értékeket a Dunántúl nyugati részéről jeleztek.

Szél, hóátfúvás miatt adtak ki figyelmeztetést

Ma este, éjszaka Komárom-Esztergom megyében is viharossá fokozódik az északnyugati, északi szél, a legerősebb széllökések vasárnap meghaladhatják a 70-75 km/h-t is. Az erős, viharos szél hordhatja a havat, sőt, főleg a Bakonyban hófúvást okozhat.

A Köpönyeg.hu prognózisa szerint a hétvégén gyenge hidegfronti hatás terheli szervezetünket, mely különösen megviselheti az időseket és a krónikus betegeket. Az arra érzékenyeknél fejfájás, alvászavar, fáradékonyság jelentkezhet, továbbá fizikai és szellemi teljesítő képességünk is romolhat.

Sokaknál figyelmetlenség, koncentrációs zavar jelentkezhet, ami növeli a balesetek előfordulásának kockázatát. A szív-és érrendszeri betegeknek különösen megterhelő ez az időjárási helyzet. Náluk jellemzően vérnyomás-ingadozás, szédülékenység alakulhat ki.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!