Időjárás

2022.01.20. 07:07

Kiadták a figyelmeztetést: újabb tomboló szélvihar és hó is érkezik

Hidegfrontot hoz a csütörtöki lehűlés, amely újabb szélviharral és csapadékkal is párosul majd. A meteorológia figyelmeztetést adott ki a megyénkre.

Kemma.hu

Forrás: MTI

A hét elején károkozó szél tombolt a megyénkben, most újabb szélvihar érkezik térségünkbe az előrejelzések szerint. A Köpönyeg.hu prognózisa szerint északnyugat felől hidegfront érkezik, melynek hatására eleinte keleten fordul elő vegyes csapadék, majd délután többfelé alakul ki zápor, amit hózáporok váltanak fel. Eleinte a délnyugati, majd az északnyugati szél erősödik meg.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Komárom-Esztergom megyére elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adott ki a zivatarok és a viharos szél veszélye miatt. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső is előfordulhat. A várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 kilométer/órát.

Forrás: met.hu

A meteorológia tájékoztatása szerint csütörtökön napközben az északi országrészben nagy területen megerősödik a nyugati, északnyugati szél, melyet a front mentén elsősorban a záporokhoz, zivatarokhoz kapcsolódóan viharos lökések is kísérhetnek. A legerősebb lökések általában 60-75 kilométer/óra között alakulhatnak, de egy-egy helyen esetleg a 75-80 kilométer/órát meghaladó lökés sem kizárt. Estefelé a szél veszíteni kezd erejéből.

A fronthoz kapcsolódóan a déli, kora délutáni órákban egy gyorsan mozgó záporos csapadékzóna éri el északnyugat felől az országot, majd halad délkeleti irányba. A csapadékzónát rövidebb ideig tartó intenzív havazás, esetleg hódara kíséri, illetve helyenként (nagyobb eséllyel az északi, északnyugati tájakon) zivatarok is kialakulhatnak. Az esti órákra az intenzív csapadékzóna ugyan elhagyja az országot, de mögötte újabb hullámban érkezhetnek hózáporok.

Az északkeleti határ közelében (elsősorban Borsod, Szabolcs megyék), már csütörtök délelőtt is előfordulhat kisebb havazás, melyből délutánig átlagosan 2 centiméternyi friss hótakaró hullhat. Délutántól az intenzív csapadékzónából, illetve a hózáporokból lokálisan már másutt is nagyon rövid idő alatt több centiméters (általában 4 centiméter, néhol ennél akár nagyobb vastagságú), hóréteg alakulhat ki, mely napközben még olvadozni fog.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!