időjárás

2021.01.22. 08:52

14 fokkal volt melegebb Ácson, mint onnan 100 kilométerre (mondjuk, miért!)

A hétfő reggeli oroszlányi rekordhideg után Pénteken kora reggel Ácson mérték a legmelegebbet az országban. 100 kilóméterrel arrébb azonban fagyosan indult a nap.

Kemma.hu

Forrás: Facebook/Időkép

Fotó: Sanyi

Dermesztő mínuszokkal indult a hét. Hétfőn Oroszlányban a kora reggeli órákban mérték a leghidegebbet, akkor mínusz 16,7 fokot mutatott a hőmérő. Az érkező melegfront a zord hideget hamar kisöpörte és a hét második felére, már nyoma sem volt a télies hidegnek. Sőt, az Időkép hőtérképe szerint péntek reggel 6 óra 20 perckor megyénkben, Ácson mérték a legmelegebbet, egészen pontosan 12 fokot.

Ami igazán meglepő, hogy míg Komárom-Esztergom megyében szó szerint tavaszias idővel indult a reggel, addig alig 100 kilométerrel arrébb Nógrád megyében ennek nyomát sem érezhették az ott lakók. Patak településen reggeli fél7kor csupán mínusz 2 fokot mutattak a hőmérők, ez Ácshoz képest 14 fokos különbséget jelent ilyen kicsi távolságon belül.

Az Időkép közösségi oldalán azt is " target="_blank" rel="noopener noreferrer">megosztotta, hogy mi okozza ezt a nem mindennapi jelenséget. Mindennek az oka a szél. Ácsot jelenleg erős déli szél melegíti, míg a nógrádi Patak egy szélvédett völgyben található.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!