Időjárás

2020.07.21. 11:34

Szélviharral fújja el a kánikulát a zivatar

Július 21-re elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adott ki a meteorológia a zivatarok és a szélerősödések veszélye miatt Komárom-Esztergom megyére.

Kemma.hu

Forrás: met.hu

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adott ki július 21-én Komárom-Esztergom megyére. Megyénkben az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelenti, emellett esetenként szélerősödés, jégeső is előfordulhat.

A zivatarok viharos széllel együtt érkeznek

A déli, kora délutáni óráktól főleg az ország északi felében alakulnak ki, illetve érkeznek észak felől elszórtan zivatarok, amelyekhez elsősorban 60-90 kilométer/órás viharos szél, valamint jégeső is társulhat, de egy-egy gócban nagyobb mennyiségű, 10-25 milliméter csapadék is hullhat. Főként az északkeleti megyékben, illetve az északnyugati tájakon heves zivatarok kialakulásának is megvan az esélye károkozó 90 kilométer/órás szélrohamok, nagyobb méretű jégszemek kíséretében.

Az elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés térképen (Fotó: met.hu)

Várható időjárás az ország területén kedd estig

A sok napsütés és a gomolyfelhők mellett kora estig elsősorban az ország északi, északnyugati felén, később már máshol is számítani kell elszórtan záporok, zivatarok kialakulására, akár heves zivatarok is lehetnek. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csupán zivatarok környezetében fokozódhat viharossá a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 29 és 33 fok között várható, ugyanakkor északkeleten néhol egy-két fokkal hűvösebb is lehet. Késő estére 18 és 23 fok közé hűlhet le a levegő.

Pollenjelentés

Az elkövetkező napokban a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja jellemzően az alacsony tartományban várható. A nyári gyomok közül a csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően közepes, helyenként elérheti a magas szintet. Az útifű, a lórom és a libatopfélék virágporának mennyisége országosan alacsony szintet érhet el. A ciprus- és tiszafafélék pollenje, illetve a kevésbé jelentős allergének közül a hárs, a fenyőfélék, továbbá a kenderfélék virágpora alacsony koncentrációban lehet jelen a levegőben. A kültéri allergén gombák spóraszáma több helyen elérheti a nagyon magas szintet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!