ácsteszér

2017.12.28. 16:46

Új nevet kapott a régi ház

Szeptember utolsó hétvégéjén hivatalosan is Táncsics Mihályról, Ácsteszér leghíresebb szülöttéről nevezték el a község impozáns kultúrházát.

Palásti Péter

Enyedi Béla énekét Stancsics Erzsébet és Szántai Sándor hallgatja Simon M. Veronika új képei előtt

Fotó: Palásti Péter

A néhány héttel azelőtt megválasztott új polgármester, Vuts Norbert jelentette ezt be a szombat délutáni ünnepségen, miután köszöntötte a színháztermet csaknem zsúfolásig megtöltőket. Egyebek mellett elmondta, hogy ezzel a „keresztelővel” is tisztelegni kívánnak a község legismertebb szülötte, Táncsics Mihály emléke előtt.

Szívből kívánta, hogy a korszerű épületben mindig legyen pezsgő élet, hiszen a település fejlődése csak a jól működő közösségek által lehetséges, amelyeknek ez az épület továbbra is az otthonuk lesz. Olyan hely, ahol a jövőben szintén sokat lehet együtt lenni, művelődni, kikapcsolódni és szórakozni. Beszéde végén egy-egy virágcsokorral köszöntötte Stancsics Erzsébet írót és Simon M. Veronika festőművészt, továbbá Borbély Ilona tanárnőt, a könyvtár vezetőjét, akinek sok-sok munkáját is megköszönte.

Ezt követően a képzőművész bejelentette, hogy 16 új tájképet és csendéletet ajándékoz a községnek, melyek a jövőben – állandó kiállításként – az intézmény nagytermében lesznek láthatók, s átnyújtotta az eredetiséget igazoló okiratot is. Őt Stancsics Erzsébet követte, aki egyebek mellett feltette a kérdést: Vajon távoli rokona, Táncsics Mihály mit szólna, ha látná szülőfaluja gyönyörű gyarapodását, a kultúra helyi fellegvárával együtt? Véleménye szerint bizonyára könny szökne a szemébe, ha megszemlélné a róla elnevezett épületet.

Enyedi Béla énekét Stancsics Erzsébet és Szántai Sándor hallgatja Simon M. Veronika új képei előtt
Fotós: Palásti Péter

Azért biztos ebben, mert ő mindig méltányosan ítélt meg mindent, annak ellenére, hogy politikus kortársai gyakran méltánytalanul viselkedtek vele szemben. Itt, Ácsteszéren, a szülőfalujában viszont nemessé érett a hagyományőrzés, a sugárzó értelem, az esszenciaként létező jellem, melyet évszázadok munkája párolt aranyszínűvé, mely megmutatja az itt élők kultúrához való ragaszkodását is. Mert – mint mondta –, minden jó mű, amit eddig alkotott az emberiség, egy villámfény idejére megmutatja Isten bólintását. Javasolta, hogy végezzük tovább mi is azt a munkát, amiért az előttünk járók kiérdemelték ezt a felemelő, fenséges fejbólintást!

Végül Szántai Sándor, a Magyar Kultúra Lovagrend tagja, lovagtársai üdvözletét és gratulációját tolmácsolta a helybélieknek, majd elmondta, hogy még 2007-ben posztumusz, A Magyar Kultúra Lovagja megtisztelő címet adományozták Táncsics Mihálynak, akire minden évben emlékeznek egy kisharang megkondításával is.

(A cikk eredetileg az október 2-i 24 Órában jelent meg.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!