Felajánlások

2024.01.06. 19:55

Az esztergomi kutyaotthon az 1 százalékok nagy nyertese a vármegyében

Tavaly országos viszonylatban nőtt a személyi jövedelemadó (szja) 1 százalékos felajánlásainak száma, és a felajánlott összeg nagysága is pozitív irányban változott – derül ki a nonprofit.hu cikkéből. A szervezetek számára létkérdés, hogy a magánszemélyek hogyan döntenek, hiszen a felajánlások jelentik az egyik legfontosabb bevételi forrást.

Walczer Patrik

Az állatotthonokat sokan támogatják adójuk egy százalékával vármegyénkben is

Forrás: Bogáncs Kutya- és Kisállatotthon Alapítvány, Esztergom/Facebook

A Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány (NIOK) a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adataiból készített elemzést, melyből megtudhatjuk, hogy tavaly hazánkban összesen több mint 1,8 millió leadott érvényes nyilatkozat érkezett a civil szervezetek számára. Ami az állampolgárok oldaláról párperces procedúrának tűnik, az az alapítványok, egyesületek szempontjából nagy segítség, ezért sem véletlen, hogy több felületen is a rendelkezésre buzdítják a magánszemélyeket. Érdekesség, hogy a tavalyelőttihez képest nagyjából mintegy huszonhat százalékkal többen döntöttek úgy, hogy felajánlják személyi jövedelemadójuk 1 százalékát. 

A NIOK Alapítvány azt is megírta, hogy a növekvő összeg jelentősége 2023-ban különösen nagy volt, hiszen különböző okok, például az infláció, a társadalom egyes rétegeinek szűkösebb anyagi helyzete miatt csökkennek a magántámogatások. Ez a fajta „bevételkiesés” nagy terhet ró a szervezetekre, melyek rendszerint működési költségeiket nagyrészt adományokból, támogatásokból finanszírozzák. 2022-ben ráadásul az energiaárak okozta megemelkedett terhek enyhítésében is minimális mértékben kaptak segítséget az érintettek, ami tovább növelte a terheiket. 

A NAV oldalán minden évben közleményt tesznek közzé a civil kedvezményezetteknek felajánlott szja 1%-os összegekről. A kimutatást böngészve szűrhetünk a kiutalásban részesült alapítványok, egyesületek neveire, de akár a kiutalt összegekre is rákereshetünk. A 2022-es lista alapján elmondható, hogy akkor jellemzően állatvédő, illetve nehéz sorsú embertársainkon segítő szervezetek számára ajánlották fel legtöbben az szja 1 százalékát. A legtöbb támogatást az esztergomi Bogáncs Kutya- és Kisállatotthon Alapítvány számára ajánlották fel, szám szerint mintegy 18,3 millió forint volt a szervezet számára kiutalt összeg mértéke, ez egyébként 2511 magánszemély felajánlásából jött össze. 2023-ban is ők álltak a lista élén, csaknem 24 millió forinttal, és érdekesség, hogy immár 2976 magánszemély ajánlotta fel az esztergomi szervezetnek az szja 1 százalékát.

Fontos a tevékenység ismerete
Az embereknek jellemzően sokat számít, hogy van-e a lakóhelyük környékén olyan szervezet, melynek alaposabban is ismerik a tevékenységét. Így nem meglepő, hogy sokan szimpatizálnak a Bogáncs Kutya- és Kisállat­otthon Alapítvánnyal – mely igen aktív az online térben is –, és hogy ebből a szempontból a további vármegyei állatmentő és -védő szervezetek is népszerűek. Egyébként a több ezer soros kimutatást végigböngészve azt is észrevehetjük, hogy az egyesületek, iskolai alapítványok között olyanok is szerepelnek a listán, melyeknek mindössze egy-két magánszemély tett felajánlást. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!