Rekord

2023.10.05. 21:50

Oroszlányba telepítette a legtöbb naperőművét az MVM

Wágner Zsanett

Országszerte 28 naperőművet épített 6,7 milliárd forintos beruházással 2021 és 2023 között az MVM Zöld Generáció Kft. – ismertette a társaság üzleti projekt igazgatója szerdán Pécsen. Bilinszky Péter a projekt zárórendezvényén tájékoztatta az MTI-t arról, hogy a Környezeti és energiahatékonysági operatív program 2,1 milliárd forintos támogatásával megvalósult fejlesztés keretében 28, egyenként 0,5 megawatt (MW) kapacitású naperőmű jött létre az ország különböző pontjain.

A rendszer névleges teljesítőképessége 13,911 MW, így az erőművek évente 69 ezer gigajoule (GJ) villamos energia megtermelésére képesek, ami több mint 8000 háztartás éves villamosenergia-szükségletének fedezésére elég. A létesítmények működésével évente közel 19 ezer tonnával csökkenhet az ország szén-dioxid-kibocsátása

– részletezte Bilinszky Péter.

Az egységek közül a legtöbbet, 15-öt Oroszlányban, a helyi hőerőmű zagyterében, mezőgazdaságilag nem hasznosítható területen létesítették, de a többi naperőmű is jellemzően barnamezős beruházásként épült meg, nem hasznosított erőművi területeken, illetve önkormányzatoktól bérelt ingatlanokon. A projekt keretében az oroszlányiakon kívül további öt létesült Pécsen, egy-egy pedig Berettyóújfalun, Dánszentmiklóson, Dorogon, Kunszálláson, Nyírcsaholyon, Pusztaföldváron, Sükösdön és Vésztőn. Az erőművek tervezett élettartama 25 év – ismertette az igazgató.

Az MVM Zöld Generáció Kft. az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, jelenleg 7 szélerőművet és több mint 100 naperőművet üzemeltet az ország területén. A társaság a nyilvános cégadatok szerint 2022-ben 3,56 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 2,12 milliárd forintos adózott eredményt ért el, míg egy évvel korábban 2,1 milliárd forintos bevétel mellett 418 millió forintos veszteséggel zárt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!