Statisztika

2023.09.02. 17:27

Egyre kevesebb a vállalkozó szellem Komárom-Esztergomban is

Az egy évvel korábbinál csaknem 2 százalékkal kevesebb, mintegy 44 ezer vállalkozás szerepelt vármegyénkből a nyilvántartásban az idei első negyedévben – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Fókuszban a vármegyék című összesítő kiadványából. A szervezet nagyrészt a jogszabályi változásoknak tulajdonítja mindezt.

Várvizi Tamás

A többi vármegyéhez hasonlóan a regisztrált vállalkozások többségét (72 százalékát) kitevő önálló vállalkozók száma 2,1, a társas vállalkozásoké 1,3 százalékkal csökkent. A legtöbb vállalkozást a mezőgazdaságban (17) és az ingatlanügyletek (15) területén tartották nyilván, az előbbiek száma 0,6, az utóbbiaké 0,2 százalékkal csökkent egy év alatt.

2023. I. negyedévben egyébként mintegy 900 újonnan alakult vállalkozást jegyeztek be a vármegyében, csaknem tíz százalékkal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában. Ezzel párhuzamosan 800 vállalkozás szűnt meg, amely 8 százalékkal több volt az előző év azonos időszakához képest. A megszűnt egyéni vállalkozások száma a vármegyék többségéhez hasonlóan csökkent (17 százalékkal) az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

A kedvezőtlen gazdasági környezettel is összefüggésben a vármegyében a társas vállalkozások 8 százaléka, az egy évvel korábbinál 0,2 százalékponttal nagyobb aránya állt csődeljárás, kényszertörlés, végelszámolás, vagy felszámolási eljárás alatt idén március végén. (A részarány a fővárosban és a többi vármegyében is nagyobb lett.) Az egyéni vállalkozók körében a tevékenységüket szüneteltetők aránya (13,5) – a fővárossal és a vármegyék többségével szemben – csökkent (0,5 százalékponttal).

Törlések

A kedvezőtlen gazdasági környezettel is összefüggésben a társas vállalkozások 10 százaléka, az egy évvel korábbinál 2,1 százalékponttal nagyobb aránya állt csődeljárás, kényszertörlés, végelszámolás vagy felszámolási eljárás alatt 2023. március végén. A részarány a fővárosban és valamennyi vármegyében nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Az egyéni vállalkozók körében a tevékenységüket szüneteltetők aránya (14,7 százalék) szintén nőtt (0,2 százalékponttal). Ezer lakosra Magyarországon átlagosan 191 darab vállalkozás jutott.

Az ezer lakosra jutó vállalkozások száma (146) Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád vármegye után a harmadik legalacsonyabb volt vármegyénkben.

Magyarországon egyébként 2023. március végén az egy évvel korábbinál – nagyrészt a jogszabályi változások következtében – 1,9 százalékkal kevesebb, 1,8 millió vállalkozás szerepelt a nyilvántartásban. A regisztrált vállalkozások többségét (71 százalékát) országosan és valamennyi vármegyében az önálló vállalkozók adták. A vármegyék közül az önállók aránya Békésben (87) volt a legmagasabb, Pest vármegyében (65) pedig a legalacsonyabb. Budapesten az önálló és a társas vállalkozások aránya (51-49) kiegyenlített volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!