Mekk mesterek

2022.11.16. 20:40

Hatalmas károkat okoznak a kontárok megyeszerte is

Az építőipari kontármunkák átlagos kára 2022-ben Magyarországon 738 ezer forint volt. Ez ugyan 15 ezer forinttal kevesebb, mint tavaly, de továbbra is közepes az építőiparral szembeni általános bizalom. Ugyanakkor jelentősen romlottak a kilátások, az építtetők csaknem háromnegyede gondolja, hogy rossz irányba mennek a dolgok az építőiparban – állapítja meg a Mapei Kft. 7 ezer 800 fő megkérdezésével készült kutatása.

M. K.

Sok javítanivaló akad egy kontár munkája után

Forrás: Shutterstock

Fotó: Lisa-S

A közép- és nyugat-magyarországi régiókban emelkedett a kontárok okozta károk összege, míg Budapesten és Kelet-Magyarországon csökkent. Az átlagos kárösszeg továbbra is kiugróan magas Közép-Magyarországon, 1,12 millió forint. Ennél lényegesen kevesebb, 470 197 forint az észak-alföldi régióban. A jelentős eltérés oka, hogy Közép-Magyarországon nagyobb a magas kárösszegek gyakorisága.

A kontármunka-károsultak aránya 21 százalék, azaz a válaszadók egyötöde szenvedett el valamilyen kontárkárt építőipari munka miatt az elmúlt évben Magyarországon. Ez számottevő, 8 százalékpontos csökkenés az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A kontármunka aránya régiónként eltérő. A legmagasabb Budapesten, 26 százalék és Közép-Magyarországon, 25 százalék, a legalacsonyabb az Észak-Alföldön, ahol 17 százalék ugyanez.

A válaszadók több, mint ötöde, 22 százalék értékelte átlagosan kontármunkának vagy gyengének a nála dolgozó szakemberek munkáját, 2 százalékponttal többen, mint egy éve. Az elégedett megrendelők együttes aránya nem változott, viszont belső összetétele igen: 23 százalék jónak, 36 százalék mestermunkának értékelte a nála dolgozó szakemberek munkáját.

Az Építőipari Bizalmi Index 3,62 csillag az adható ötből, a múlt évi 3,53 csillaggal szemben. Ez a kismértékű javulás ellenére közepes bizalmi szintet jelent, azaz közepes munkára számítanak a megrendelők. Az ÉBI megyénként és szakmánként egyaránt eltérő. A legmagasabb Békés megyében 3,8 csillag, míg a legalacsonyabb Budapesten, 3,42. A legpozitívabb a múlt évhez hasonlóan a villanyszerelők értékelése, 3,98 csillag, míg a legkedvezőtlenebb a generálkivitelezőké, 3,32. Mindössze a megkérdezett építtetők 12 százaléka gondolja azt, hogy jó irányba tart az iparág. A kilátásokat a szakemberhiány, az emelkedő építőanyagárak és vállalási díjak, a kontármunka és a rossz tapasztalatok együttesen rontják.

Érdeklődésünkre elmondta véleményét a témáról Száfián István is, aki több évtizedes tapasztalattal rendelkezik, Tatabányán, a megyében és a térségben számos feladatot oldott már meg úgy, hogy a megrendelő maximálisan elégedett volt. 

– Szerintem mindenképpen érdemes megkérdezni a megbízás előtt a jelentkezőt, hogy van-e referenciamunkája, illetve nézzenek utána az interneten, érdeklődjenek – hangsúlyozza a szakember. – Ha nincs szakmai múltja, főleg nagyobb munkák előtt, mint a generál-kivitelezés, az nagyon gyanús, ahogyan az is, amikor előre kér pénzt. A munka elvégzése előtt, közben és után egyaránt elhangozhat ilyen mondat: "A számlát majd hozom, szerződés nem kell, másnak sem kellett, fölösleges papírmunka." Aki ennek ellenére fizet, ne csodálkozzék, ha pórul jár.

Érdemes ügyvéd bevonásával szerződést kötni
Dr. Becker Tibor, a Komárom-Esztergom Megyei Ügyvédi Kamara elnöke hangsúlyozta, hogy minden vállalkozásra irányuló megrendelés esetén az egyik legfontosabb az elővigyázatosság, ezért az érintett vállalkozóról érdemes előzetesen a lehető legtöbb információt beszerezni. – Keressünk ismerőst, akinek dolgozott, és érdeklődjünk tőle. Ennek hiányában az interneten kellene utánanézni, hátha megjelenik egy fórumon a neve, ahol mások értékelik a munkáját – tanácsolta. – Szükséges utánanézni a NAV oldalán annak, hogy a vállalkozó adószáma létezik-e, továbbá itt és az e-cegjegyzek.hu portálon, hogy a vállalkozás működik-e. A munka megkezdését megelőzően javasolt szerződést kötni. Nagyobb értékű munka esetén érdemes ügyvédhez fordulni. A vállalkozási szerződésben a legfontosabb, hogy a tárgyat a lehető legpontosabban és legrészletesebben jelöljük meg, a későbbi viták elkerülése érdekében. A további kérdések megfogalmazásában javasolt jogi szekértő közreműködése is. A Komárom-Esztergom Megyei Ügyvédi Kamara weboldalán működő ügyvédkereső felületet használva szakterületekre keresve is lehetőség van az ügyvédek kiválasztására.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!