Korszerűsítés

2022.11.30. 17:12

10 milliárd forintból újul meg a Vértesi Erőmű Oroszlányban

Megtudtuk, hogy a Veolia csoporthoz tartozó CHP-Invest Kft. és az Újpalotai Energia Kft. a világ egyik vezető tüzeléstechnikai vállalatával, a finn Valmettel szerződött az oroszlányi Vértesi Erőmű kazánjainak felújítására.

Mórocz Károly

Forrás: Beküldött

A jelenleg üzemszüneti állapotban lévő Vértesi Erőmű kazánjainak korszerűsítése 2024-ben fejeződik be, és a tervek szerint az áram- és távhőszolgáltatás még abban az évben vegyes tüzelésű, zömmel biomassza felhasználásával újraindul. Az erőmű eszközeinek felújítása és korszerűsítése várhatóan meghaladja a 10 milliárd forintot. 

A Veolia csoporthoz tartozó CHP-Invest Kft. és az Újpalotai Energia Kft. idén szeptemberben vette át az akkor még MVM tulajdonában lévő Vértesi Erőmű Zrt. eszközparkját. 

Az erőmű oroszlányi telephelye Magyarország 5. legnagyobb szén- és biomasszatüzelésű erőművének számít, amely 2015. december 31-től szünetelteti működését az akkor életbe lépett, a korábbinál szigorúbb környezetvédelmi szabályok miatt. 

Az Oroszlányban található erőmű a tulajdonosok mostani beruházásának köszönhetően teljesíteni fogja a környezetvédelmi előírásokat, és a tervek szerint a következő 15 hónap alatt megvalósul a több mint 10 milliárd forint értékű korszerűsítés, illetve az újraindulásra történő felkészülés.

Csaknem 300 új munkahely – Palkó György, a Veolia Energia Magyarország Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy vállalatuk környezettudatos megoldásokat kíván alkalmazni minden érdekeltségében, amely hosszútávon nyújt megoldást az iparág fenntarthatóságára. A meglévő, korábban széntüzelésű erőműveiket is fokozatosan átállították környezetbarátabb, fenntartható tüzelőanyagbázisra. Újraindulása után a Vértesi Erőmű a tervek szerint több mint 600 GWh megújuló villamosenergiát állít elő, ez a mai magyar villamosenergia felhasználás mintegy 1,5 százaléka. Új munkahelyeket is teremtenek, a toborzás 2023 tavaszán indul. A Vértesi Erőmű várhatóan csaknem 300 főt foglalkoztat majd már 2024 év elején.

A Vértesi Erőmű korábban fluidágyas tüzelésű 1-es és 2-es kazánjainak felújítása egy modernebb, fluidágyas biomasszatüzelésű rendszerrel 2024 első és második negyedévében fejeződik be. Az erőmű kazánjaival mind az oroszlányi, mind a bokodi távhőigényt ki tudják majd szolgálni, valamint mintegy 600 GWh villamos energiát is értékesítenek majd.

Az erőmű ellátásához szükséges biomassza tüzelőanyagot – erdészeti és fűrészipari melléktermékek, mezőgazdasági melléktermékek – elsősorban az Oroszlány környezetében található régiókból kívánja beszerezni, de szükség esetén az ország távolabbi részeiből is fogad majd tüzelőanyagot. 

A CHP-Invest Kft. és az Újpalotai Energia Kft. a Vértesi Erőmű kazánjainak korszerűsítésére a több mint 220 éves múltra visszatekintő finn Valmet vállalattal szerződött, amely a világ egyik vezető cégcsoportja a cellulóz-, papír- és energiaiparban használt technológiák fejlesztésében. 

Karbantartást és alkatrészellátást biztosít erőművek számára. A finn vállalat számos magyar referenciamunkával rendelkezik, többek között a Valmet jogelődje újította fel a pécsi erőmű 10-es számú kazánját, valamint a Veolia csoport más érdekeltségeinek több kazánját is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában