Előadássorozat

2022.03.27. 11:39

A vállalkozó sem tud mindent egyedül megoldani - ehhez ad segítséget a Dorogi Ipartestület

A vállalkozásokat vezetőknek is szükségük van ismereteik bővítésére. Ehhez kínál egy újszerű utat a Dorogi Ipartestület.

Fenyvesi Károly

A leányvári asztalosmester, Nyitrai János sok fiatalnak mutatott szakmai fogásokat

Forrás: 24 Óra

Fotó: Fenyvesi Károly

A konzultációk idejével együtt, alkalmanként két-három órás előadás-sorozat indítását tervezi a Dorogi Ipartestület. Az a cél, hogy a sorozat végén az érdeklődők, tárgyszerű ismeretek birtokában, döntési pozícióba jussanak egy-egy témában. Ebben a gondolatkörben például fontos elem, hogy a vállalkozó el tudja dönteni, egy-egy kérdés jó megválaszolásához megvan-e a képessége, képzettsége, vagy inkább érdemes külső szakértő segítségét kérni.

Segítség nyújtására biztatják tagjaikat - Orgona utcai székházában ülést tartott a gazdag múltú, soraiban városi és környékbeli tagokat tudó, megalakulásának századik születésnapjára készülő Dorogi Ipartestület elnöksége. A munkaterv szerinti találkozó tervezett napirendi pontjai között szerepelt térségi érdekvédelmi szervezet elmúlt évi ténykedésének értékelése, illetve az idei esztendőre tervezett munka legfőbb elemeinek megvitatása. Az élet a napirendi pontok megvitatása előtt egy sajnálatos eseményt, az ukrán–orosz háborút sorolta első helyre. Az érdekvédelmi szervezet vezetése segítség nyújtására biztatja tagjait. A támogatás célszerű helyszíneként, címzettjeiként az adott településen, illetve a kistérségben kialakított bázisokat vagy az országosan meghirdetett közismert címeken működő összefogásokat jelölték meg. Az ipartestületnek önálló segítő infrastruktúrája nincs, a támogatásokat igyekeznek koordinálni. 

Az érdekvédelmi szervezet elnöke, Szűcs György az előadás-sorozat ötletének hátteréről többek közt azt említette, hogy a Covid-járvány alaposan megnehezítette mindenki életét. A vállalkozók többletterhe az, hogy nem csak saját maguk, családjuk egészségére, megnyugtató megélhetésére kell figyelniük, munkatársaik hasonló gondjaival is foglalkozniuk kell a cég lehetőségeivel, jövőjével számolva. 

Ebben az embert próbáló időszakban egyszerre van jelen a megrendelői kör aktivitásának csökkenése, a munkaellátottság biztosításának gondja és az alapanyagok, eszközök beszerzési nehézségeinek sora. A megrendelők köre keveset tud arról, hogy bizony gyakran keresni kell a hozzáértő, dolgozni akaró és tudó munkatársakat.

 A problémákat nem mindig tudja megoldani egy gyakorlott vállalkozó sem. Kiút lehet egy jól együtt dolgozó csapat kialakítása, a meglévő munkatársak ismereteinek bővítése. Jobb esetben viszonylag gyakran áll össze az a gond, hogy megrendelést kap a vállalkozó, de nincsenek meg hozzá a megfelelő szakemberei. 

Rövid képzések A Dorogi Ipartestület elnökségének tapasztalatai azt jelzik, hogy a jogszabályok változása miatt szükséges képzések sokszor túl magas alapismeretekre épülnek. Ez bizony nehézzé teszi a bekapcsolódást az újabb ismeretek megszerzéséhez, nem kelti fel az érdeklődést és a vágyat újabb tudás megszerzésére. Inkább összeáll a fejekben az a gondolat, hogy célszerűbb lenne másra rábízni az adott probléma megoldását. Az elnökség szerint a másik út új ismeretek gyakorlati szintű hadrendbe állítása információk megismerésével, tanulással. Ez is egy kemény feladat. A Dorogi Ipartestület ehhez kapcsolódó új gondolata az, hogy az új ismeretek megszerzésének folyamatát célszerű rövid időtartamú képzésekkel elkezdeni. Szakmailag közérthető, egymásra épülő témákon keresztül lehetne eljutni a célig. Szűcs György emlékeztetett arra, hogy ennek a képzési formának vannak jó hagyományai hazánkban. Például a reformkorban az ipari képzés alapgondolata a hasznosság elve volt, ez jellemezte az 1780-as évektől kialakuló vasárnapi iskolák ténykedését. 

Napjainkban már elfogadott, természetes üzleti követelmény, hogy a vállalkozásokat vezetőknek is bővíteniük kell ismereteiket, hogy a megváltozott körülményekhez alkalmazkodni tudjanak. A Dorogi Ipartestület ehhez tervez segítséget nyújtani az előadásainak sorozatával. Ennek előkészítését elkezdte az elnökség. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!