gabonák

2021.07.19. 07:00

Indul a búza betakarítása, kiderült, hogy milyen hozamot várnak a gazdák

Jelenleg még csak az őszi árpa vesztette el a „fejét”, de hamarosan nekiesnek a kombájnok a búzának, rozsnak, zabnak, repcének és a tritikálénak is. Azaz mozgalmasak lesznek az elkövetkező napok-hetek a határban.

Petrik József

Forrás: 24 Óra

Fotó: Dallos István

A hagyományokhoz híven most is az őszi árpa esett, esik elsőként az arató-cséplőgépek áldozatává. Szűkebb hazánkban jól haladnak a gazdák az aratásával. Ezt a tarlók fölött köröző ölyvek száma is bizonyítja. A ragadózók pockokat, ürgéket vizslatnak a magasból a „szalmatorzsák” között. Az árpának mintegy hatvan-hetven százalékát már le is vágták a gazdák. Megyénkben az eddig tapasztalt legalacsonyabb termésátlag hektáronként 2 tonna körül alakult, ám akadnak körzetek, ahol a hozamok elérik a 9–11 tonnát is. Jelenleg az árpa tonnánkénti felvásárlási ára 56 ezer és 60 ezer forint környékén alakul.

Egyik fontos takarmánynövényünk, a tritikálé betakarítása két-három héten belül várható, a termésbecslések alapján 4–6 tonnás átlagtermés várható. A zab és a rozs aratásának kezdete nagyjából egybeesik majd a tritikáléval. A zab és a rozs esetében is 2–3 tonnás hozamokra számítanak a gazdák.

Az őszi káposztarepce nagyjából két–három hét múlva kerülhet le a földekről. A várható termésátlagot három–négy tonna körülire becsülik a termelők. Jelenleg a deszikkáláson, azaz a vegyszeres szárításon túl van a kultúra, de akadtak területek, ahol csak pergésgátlóval kezelték a táblákat. A jó minőségű olajat adó repce kalkulált felvásárlási árát 190–200 ezer forintra teszik.

Legfontosabb gabonánk, a mindennapi kenyerünk alapját adó őszi búzának kifejezetten szépek, teltek a kalászai. A mezőgazdasági vállalkozók – minőségben és mennyiségben egyaránt – jó termést várnak a kenyérgabonától. Megyénkben több mint 20 ezer hektáron termelnek őszi búzát, amelynek aratása egy-két héten belül megkezdődhet. Az óvatos hozambecslések is legalább 5–7 tonnás átlagokat ígérnek.

A gabona nem fertőzött, viszont a vetésfehérítő bogarak egyedszáma közepesnek mondható a kalászosokban, sőt, helyenként jelen van a lisztharmat-fertőzöttség is. A gyengébb termőhelyeken kényszerérésről és magszorulásról is beszámoltak a gazdák. Ezeken a táblákon aligha várható 5 tonna körüli vagy afölötti termésátlag. A takarmánynak való gabonát mostanában tonnánként 60–62 ezer forintért vásárolják fel, míg a malmi búza ára eléri a 65 ezer forintot.

Mi a helyzet a kapásokkal?

Szűkebb hazánkban a legnagyobb vetésterületű haszonnövény a kukorica, amelyről elmondható, hogy a szárazság miatt meglehetősen „szenved”. A tengeri levelei lassan furulyaformát vesznek fel, ezt pedig a termelők pontosan tudják mit jelent. Nem véletlen, hogy a gazdák jó része aszálykár bejelentését tervezi. Ami jó hír viszont, hogy növényvédelmi technológiát nem igényel a kukorica, mivel nincs nyoma betegségeknek a táblákban. A nagy szárazság dacára a termésátlagot 7 és 8 tonna között becsülik. A napraforgó, az úgynevezett zöldbimbós állapotból lassan virágzásnak indul. A szakemberek jelen pillanatban tonnánként 2,8–3,5 tonnás hozamokat várnak hektáronként. Miközben az állományban a rovarölős kezelést befejezték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!