A hidegháborús bunkert és a fertőtlenítőgyárat is felfedezhetjük Gyetván Csabával Füzitőn

Gyetván Csaba műsorvezető a MOL almásfüzitői gyárában járt, hogy megmutassa, hogyan és hol is készülnek a járvány idején a fertőtlenítőszerek.

Kemma.hu

Forrás: Youtube

Gyetván Csaba műsorvezető a minap Almásfüzitőre látogatott, hogy saját szemével nézze meg és mutassa meg, hogyan is lett a MOL kenőanyag-gyárából fertőtlenítő-üzem a koronavírus-járvány miatt. A jelenleg a Discovery Channelen a Made in Gyetván Csabával ismeretterjesztő sorozat házigazdája saját Youtube-csatornáján most a füzitői üzemben azonban nem csupán a gyártás folyamatát mutatja meg nekünk, de azt a hidegháborús bunkert is, ami itt található, sőt, egy cuki mókuskölyköt is.

Füzitőn egyébként már több mint száz éve gyártanak kenőanyagokat, például motorolajat. Első „idegenvezetője” a Vida Szabolcs, a MOL-Lub Kft. ügyvezető igazgatója volt. Tőle tudta meg azt is, hogy a kenőanyag-gyár stratégiai fontosságú, hiszen minden ipari berendezéshez szükség van kenőanyagra. A bunker mellett a biztonságot és a bombázhatóság megnehezítését szolgálta az is, hogy az üzem épületei egymástól nagyobb távolságra, elszórtan állnak.

Vida Szabolcs azt is elárulta Gyetván Csabának, hogy március 11-én dőlt el, hogy átállnak a fertőtlenítők gyártására. A nulláról indultak, a WHO ajánlásai alapján és a Nemzeti Népegészségügyi Központtól Deme Szilvia segítségével készült el a receptúra. Az engedélyeztetés a normál hat hónap helyett 3 nap alatt kapták meg. A felületfertőtlenítő és a kézfertőtlenítő közül az előbbit volt egyszerűbb összeállítani. A formulák összeállításáról is több részletet megtudhatunk a videóból, így például azt, hogy a kézfertőtlenítőhöz desztillált víz, glicerin és etil-alkohol (avagy a denaturált alkohol) került. A kézfertőtlenítő-alapanyag etanol tárolására szolgáló óriási tartályok között már Csomó Zoltán kalauzolta Gyetván Csabát.

A fertőtlenítőszer-gyárrá átalakított szélvédőmosó részlegben elzárt, robbanásbiztos térben töltik a kétliteres flakokonokat. Óránként 2000 litert tölt le a géprendszer, vagyis 20 nap alatt körülbelül egymillió liter fertőtlenítő készült már el itt folyamatos munkával.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!