A Hilltop segít a bajban

Mindig fontos volt a Hilltop Neszmély Zrt. számára a társadalmi felelősségvállalás. Most is saját eszközeivel igyekszik segíteni a rendkívüli helyzetben. A társaság palackozó üzemében biztosítanak munkát azoknak, akik ezt megelőzően a környékbeli partneréttermeikben szakácsként, pincérként dolgoztak.

Petrik József

Kamocsay Ákosék palackozójában két műszakban dolgoznak, besegítenek a partnereiktől érkezett, állás nélkül maradt munkavállalók is

A turizmus és a vendéglátás leállása miatt nehéz helyzetbe került a Hilltop tatabányai, illetve tatai olyan, vendéglátással foglalkozó partnere, amely elsősorban a cég borait forgalmazta, illetve rendszeresen vásárolta. Ezen szórakozóhelyek tulajdonosai keresték meg a társaság vezetését. Mivel kénytelenek voltak bezárni, abban kértek segítséget, hogy dolgozóik közül azokat, akik vállalják, alkalmazza a Zrt.

– Vendéglátóipari partnereink állás nélkül maradt munkavállalóinak ajánlottuk fel azt a lehetőséget, hogy dolgozzanak a palackozó üzemünkben – emelte ki lapunk kérdésére Kamocsay Ákos, a Hilltop főborásza – Azóta már hatan-nyolcan éltek is a lehetőséggel. Velük együtt pedig foglalkoztatjuk a saját személyzetünket is.

Megtudtuk tőle azt is, hogy az „új” munkavállalók a vendéglátásból érkeztek, így van egészségügyi könyvük, amely elengedhetetlen, hogy ilyen munkahelyen tevékenykedjenek. Jelenleg a borpalackozóban két műszakos a termelés, így amíg erre szükség van, segítségükkel oldják meg a feladatokat. – De már egy újabb lépésen is gondolkodik a cégvezetés – hangsúlyozta az 1999-ben az Év bortermelőjének választott borász, aki 2004-ben a Hilltopot az Év pincészete címig „vezette”.

– A környékén már most is sokan elvesztették a munkájukat, a természet pedig a tavasz beköszöntével, intenzíven „dolgozik”. Arra gondoltunk, hogy az ültetvényeinkbe, az zöldmunkákhoz is felvennénk segítőket. Kissé furcsán hangzik, de részben „kiváltanánk” az eddig a szőlőkben géppel végzett aktuális teendőket, valamint a hagyományos kézi munkákban is rájuk támaszkodnánk – ismertette a részleteket Kamocsay Ákos, aki így folytatta: – A szőlészeti ágazatvezetőnk feladata, hogy ezt megszervezze. Jelezze, aktuálisan mennyi és milyen munkát végezhetnének a szőlőben az emberek. Ez szabadtéri munka. A szőlősorok között jól tartható a fertőzésveszélyt csökkentő távolság, és a veszély odafigyeléssel minimálisra csökkenthető. Ezzel jó néhány embernek tudnánk munkát és jövedelmet biztosítani.

Mi is az a zöldmunka a szőlőben?

A különböző, úgynevezett zöldmunkákkal befolyásolhatjuk a szőlő termésmennyiségét és minőségét, valamint hozzájárulhatunk a hatékony növényvédelemhez. Az első művelet a hajtásválogatás vagy fattyazás. Ezt csak kézzel lehet végezni. Fattyazni akkor kell, amikor a hajtások már 30–50 centi hosszúak, és a fürtkezdemények jól láthatóak. Célja a fölösleges hajtások eltávolítása, és hogy szellősebbé, napsütöttebbé váljon a tőke. Ezt a feladatot a kötözés követi, amikor a hajtásokat a támaszhoz rögzítjük. A csonkázás vagy a tetejezés műveletet akkor hajtják végre, amikor a hajtások a támaszt már jelentősen túlnőtték. A hónaljazás a nyári rügyekből növekedő hajtások eltávolítása, ezt sok helyen kacsozásként ismerik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!