napi félmillió

2019.10.18. 07:25

Nem kevés a tojás, csak a kereslet nő

A közelmúltban a „Tojásszövetség” tájékoztatása szerint valamelyest csökkent hazánkban a nagyüzemi tojástermelés, és így kevesebb hazai juthat a piacokra. Magyarország legnagyobb tojástermelő társasága, a Gyermelyi Zrt. igazgatójával, Káhn Norberttel erről a témáról, a jelenlegi helyzetről beszélgettünk.

Petrik J.

A szakember elmondta, hogy a tojáspiac szezonalitásának tudható be, hogy szeptember környékén megnő a kereslet, ami bizonyos áremelkedést generálhat. Ennek egyik oka, hogy beköszönt az úgynevezett sütési szezon. Azaz mind a háziasszonyok, a háztartások is több tojást „fogyasztanak”, de megnő a cukrászatok, nagyüzemek tojásfelhasználása is. Mindeközben a hazai tojásmennyiség több mint egynegyedét produkáló, háztáji termelés mérséklődik. Ennek oka a hűvösebb időjárás, illetve a korábbi sötétedés, amely befolyásolja a tyúkok „tojásrakási kedvét”.

– Jelenleg még a mi társaságunknál sincs csúcson a termelés – emelte ki az igazgató. – De ez idő tájt ez abszolút normálisnak titulálható. Novemberre már az új állomány annyira felfejlődik, hogy a napi termelés is helyreáll. Jelenleg napi 330–340 ezer tojást termel a vállalatcsoport Gyermelyi Tojás Kft.-je. A következő hónapban ez a mennyiség eléri a 450–500 ezer darabot.

Káhn Norbert szólt arról is: júliusban és augusztusban a cégnél is érzékelhető volt, hogy az unió egyes országaiban tojáshiány mutatkozott. Különösen a tőlünk északabbra fekvő régiókban növelte meg ez a keresletet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!