hagyomány

2018.09.05. 20:00

Hollandia a 31. Bábolnai gazdanapok díszvendége

A bábolnai napokat 1977 -ben rendezték meg először 19 hazai, 10 külföldi kiállító és 4500 látogató részvételével. A három évtizedes múltra visszatekintő kiállítás az agrárium kiemelkedő eseménye, ünnepe, nemcsak hagyományt teremtett, de értéket is képvisel, amire méltán büszke gazdája és rendezője, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok.

Petrik József

A31. Bábolnai gazdanapok

Fotó: Dallos István/24 Óra

A rangos szakmai rendezvény elismertségét ékesen bizonyítja, hogy mind a bemutatkozó cégek, mind a látogatók döntő többsége évről-évre visszatér a gazdanapokra, illetve számon tartja ezt az eseményt, amelynek szerdán volt a hivatalos megnyitója. Az idén Hollandia a négynapos program díszvendége.

Először Haál Gábor, a ménesbirtok igazgatója üdvözölte a vendégeket. Köztük René van Hellt, Hollandia magyarországi nagykövetét, Feldman Zsolt agrárminisztériumi államtitkárt, dr. Kancz Csaba, kormánymegbízottat, Popovics Györgyöt, a megyei közgyűlés elnökét, Győrffy Balázst, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökét és dr. Horváth Klárát, a város polgármesterét.

A programok sikeréhez a város is hozzájárul, mivel a gazdanapok egybe esik a XX. Kukorica fesztivállal, amely a „szakmázást” követően színvonalas kikapcsolódási lehetőségeket kínál mindenkinek.

A holland nagykövet arról szólt, hazájának mekkora megtiszteltetés, hogy ennek a rangos szakmai bemutatónak díszvendége lehet. Majd említést tett az ágazati innováció jelentőségéről és a hazánk mezőgazdaságában is érvényre jutó kutatás és gyakorlat egységéről.

Az elkövetkező három nap programja

Csütörtökön 8 óra 30-tól, Nagy István agrárminiszter részvételével SmartFarm konferenciát rendeznek a színházteremben. 10 órától Bábolnán ülésezik az MTA Agrár Műszaki Bizottsága. 11 órától gyakorlati gépbemutató a betakarítás és a talajművelés berendezésivel. 13 órától SmartFram szántőföldi bemutató tartanak, illetve a pályán lovasprogramok látható. Pénteken 9 órakor folytatódik a SmartFarm fórum, majd 11 órától ismét jöhet a gép-, majd délután 1 órától a szántóföldi bemutató, illetve 13 órától ismét lesznek lovas események is. Szombaton 9 és 14 óra között rendezik a Stihl országos fakitermelő bajnokság döntőjét, de újból lesz még 11 órától gép-, valamint 13 óra 30-tól lovasbemutató.

További részletek a szeptember 6-i 24 Órában.

(Borítókép: Dallos István/24 Óra)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!