agrárhírek

2018.08.27. 20:10

Hetekkel előbb kezdődik idén az aratás

A gazdák véleménye szerint az eddigi hőség és a csapadékhiány nem befolyásolja drasztikusan a kapások termésének mennyiségét és minőségét. Mind a szotyola, mind a tengeri jó közepes termést ígér. Közben már akadnak olyan térségek, ahol elkezdték a napraforgó betakarítását.

Petrik József

Szolnok, 2014. szeptember 2. CLAAS 440 Tucano típusú kombájn aratja a napraforgót Szolnok határában 2014. szeptember 2-án. Jász-Nagykun-Szolnok Megyében közel 85 ezer hektáron vetettek napraforgót, amelynek megyeszerte megkezdõdött az aratása. MTI Fotó: Mészáros János

Közeledik az aratást követő újabb munkacsúcs a mezőgazdaságban. A kapások közül a napraforgó betakarítása már itt-ott el is kezdődött. Ebben a kultúrában a deszikkálás, azaz az állományszárítás annyira folyamatban van, hogy szűkebb hazánk szotyolatábláinak 90 százalékán már el is végezték. Az aratási nagyüzem azonban 1-2 héten belül várható igazán. Az agrárvállalkozók 3–5 tonna közötti hozamokra számítanak hektáronként, ami átlagosan jónak minősül.

A tengeri érése is 2-3 héttel előrébb jár a megszokottnál. Elképzelhető, hogy egyes körzetekben már jövő héten elkezdhetik a törését, hiszen 13 százalékos nedvességtartalmat mértek a „szemekben”. Ám a munka dandárja valószínűleg csak 2-3 hét múlva indul. A termésátlagokat 7 és 10 tonna körülire becsülik.

A „vízhiány” leginkább a kukoricásokban érzékelhető, de a gazdálkodók számára ez nem jár terméskieséssel, mert a növények már megfelelő méretű csöveket növesztettek. Jó hír az is, hogy a csapadékhiány a betakarítás utáni szárítási költségeket csökkenti. A napraforgót az idén korábban vetették, így a gazdák hamarabb deszikkálták a táblákat, azaz a szárazság nem veszélyezteti a kultúrát.

Kisbér körzetében a szotyola beérett. A Bakonyalján jövő héten kezdődhet a betakarítása. Ahol „illett”, vegyszerrel szárították az állományt, de erre nem volt szükség mindenhol, vannak ugyanis egységesen érett állományok. A nyári esők miatt jó termés várható.

A tengeri is „fejlett”. Állapota hasonló a napraforgóéhoz, egyes helyeken betakarításra is kész. Éppen ezért a kukoricatörés sem húzódik el novemberig. A silózást a napokban befejezik, szeptember végére pedig elindulhat a szemes aratása. A rövidebb tenyészidejű kukoricafajták a vízleadás fázisában tartanak, míg a hosszabb érésidejűeknél a szemkitelítődés ideje eltolódhat. Ezen a környéken júliusban 55–70 mm, augusztusban 10–20 mm eső hullott. A körzetben nincs aszály.

Az elmúlt időszakban a Tata, Tatabánya, Oroszlány „tengelyt” sújtotta megyénkben talán leginkább a csapadék hiánya. A szárazság megviselte a kukoricát és a napraforgót még az öntözött területeken is. Ám a termés minősége nincs veszélyben, mivel már az érési szakaszba jutott a növény.

Viszont a legnagyobb szárazság éppen ebben a fejlődési fázisban volt, így nem lesz akkora a termés, mint azt várták a termelők. A kukorica betakarítása a helyi gazdák szerint 2-3 héten belül aktuális. A napraforgókat több helyen már kezelték, „lábon szárították”, ezért már a jövő héten nekieshetnek a kombájnok.

Esztergom környékén egész nyáron lokálisan hullott a csapadék. Nehéz prognosztizálni a hozamokat, hiszen akadt olyan település is, amelynek egyik részén 20 mm eső esett le egy nap alatt, míg a másik fele száraz maradt. A korán vetett kukorica minősége jó, a későn magágyba kerülteké rossz. Jövő héten ebben a körzetben is megkezdik a napraforgó begyűjtését, de a kukorica is lassan betakarításra alkalmas.

Van ahol bőven esett, van ahol alig

A megye legnyugatabbi részén a csapadékmennyiség a legtöbb helyen kielégítő, zivatarok idején túl sok is volt. Augusztus 5-én például durván egy havi eső hullott erre a környékre 1 óra alatt. Ezért a terület nagy részét nem sújtotta aszály. Aszályos térségek jóval inkább a lokális csapadékeloszlás miatt alakultak ki, mivel voltak olyan körzetek, amelyeket a záporok, zivatarok elkerültek. Összességében, ebben az évben idáig Komárom körzete volt a „legnedvesebb”, 370 milliméter (mm) csapadék hullott, júliusban 80 mm, augusztusban eddig 11 mm.

A Tata, Tatabánya, Oroszlány térséget inkább érintette a szárazság, mint szűkebb hazánk nyugati részét. Eléggé nagy a vízhiány mind a kukoricánál, mind a napraforgónál. Még az öntözött táblákon is tetten érhetőek a meleg, csapadékmentes időjárás nyomai.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!