Dutra

2018.01.24. 06:54

Ilyen az, amikor több száz traktorrajongó összejön

Immár kilencedik alkalommal rendezték meg a Dutra Barátok Kör országos szakmai találkozóját Komáromban, amelyre idén is több mint kétszázan látogattak el az ország számos pontjáról.

Nagy Tamás

A Dutra D4K-B 90-es erőgép a művelődési ház udvarán, aminek csodájára járnak a traktorrajongók

Fotó: Nagy Tamás

A magyar traktorgyártás egyik utolsó csodájának, a Dutrának rajongói gyűltek össze a Petőfi Sándor Művelődési Házban.

A Dutra D4K-B 90-es erőgép a művelődési ház udvarán, aminek csodájára járnak a traktorrajongók
Fotós: Nagy Tamás

– Az év első találkozóján nem a gépek voltak előtérben, hanem az elmúlt év tapasztalatait beszéltük meg, valamint videókat és fotókat nézünk meg a tavalyi országos és nemzetközi összejövetelekről. Emellett régi műszaki rajzokat és maketteket is bemutattunk az eseményen. A kiállítás és beszámolók mellett azonban Csonka Zoltánnak köszönhetően a művelődési ház udvarán megtekinthettek az érdeklődők egy gyári állapotban lévő Dutra D4K-B 90-es gépcsodát – mondta Nagy Vilmos a Dutra Baráti Kör vezetője.

– A Dutra típusú gépről annyit kell tudni, hogy a vontatási teljesítménye a többi ilyen mezőgazdasági géphez képest a legjobb, elsősorban a jó súlyelosztása miatt. A gép első részére hatvan, míg a hátsó tengelyre negyven százalék súly jut, ami munka közben, vontatáskor kiegyenlítődik, így mind a négy kerékre egyforma terhelés hárul, ezért a lóerőt jobban át tudja vinni a talajra, tehát gazdaságosabbak ezek az úgynevezett orrnehéz gépek. Ma is több helyen használnak ilyen gépeket, többnyire szántáshoz vagy szőlőműveléshez, de erdőgazdálkodások is szeretik, főként rönkvontatásra. Vannak olyan helyek Európában, ahol ezekért a gépekért hét-nyolc millió forintot is megadnak. Az emblematikussá vált orrnehéz Dutra traktorcsaládot 1958-tól 1975-ig gyártották – emelte ki Nagy Vilmos.

Teljesen megfelel a gyári állapotnak

Nyolc éve mentették meg a beolvasztástól azt a Dutra D4K-B 90-es erőgépet, amelynek csodájára jártak a traktorrajongók a művelődési ház udvarán. – Vértessomlón találtunk rá egy elhagyatott udvarban erre a traktorra, melyet miután hazavontattuk, két évig pihent, egészen addig, amíg összegyűjtöttük hozzá az alkatrészeket. Amikor megvoltak a szükséges alkotóelemek, némi szakmai segítséget kérve hozzáláttunk a felújításához – mondta Csonka Zoltán, a Dutra Barátok Kör tagja, aki Kocsról érkezett a rendezvényre. A gép mindenképpen ritkaságnak számít a megyénkben, de még az országban is, kiemelve a benne lévő motort, amely olyan aprólékosan lett felújítva, hogy az teljesen megfelel a gyári állapotnak.

Hazánkban mintegy háromezer ilyen típusú gép található és hét-nyolc baráti kör létezik – tudtuk meg a Dutra Baráti Kör vezetőjétől. A komáromi klubnak mintegy nyolcvan tagja van, akiket a magyar gyártmányú mezőgazdasági gépek szeretete köt össze. A szombati összejövetelre a Dutra-imádók most is az ország számos pontjáról ékeztek köztük Kiskőrösről, Szarvasról és a Zala megyei Borsfáról is. – 2009-ben alakult meg a Veterán Gépekért és Traktorokért Baráti Egyesület. Azóta minden év januárjában ellátogatunk Komáromba, elsősorban barátságot ápolni és természetesen a gépek tisztelete miatt is – mondta Bánfai Adrienn, az egyesület szóvivője, aki egyben egy Dutra gép tulajdonosa is. Az erőgépét kalocsai minta díszíti, melyet saját kézzel festett rá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!