2018.01.20. 11:30
Díjakra számíthatnak borvidékeink gazdái
Már a szüret előtt kiemelkedő évjáratról beszéltek a szőlős- és borosgazdák. Aztán az élet őket igazolta. A Neszmélyi borvidéken is remek nedűk születtek, illetve érnek a hordók dongái között.
Tokajtól a Neszmélyi borvidékig a szőlős és borosgazdák esküdni mernének arra, hogy nagy borok születhetnek a tavalyi termésből. Az időjárás kegyes volt, a leszedett fürtök bogyóinak cukorfoka, savtartalma, illata, íze, zamata egyaránt kiváló. A 2017-es esztendő így a nagy borok születésének évjárata lehet.
Egyes fajtákat már palackozzák is a környékünkön, míg vannak olyan borok, amelyek a hordók mélyén „fejlődnek”. Neszmély térségében ígéretes minőségre számítanak.
Kamocsay Ákos, az ismert főborász „ihlette” az Ihletet
Mi tagadás, nem rossz érzés úgy kezdeni az évet egy szakembernek, hogy az általa készített, 2015-ös Ihlet Cuvée-t a legjobb 12 magyar fehér bor közé választják. Kamocsay Ákos, a Hilltop Neszmély kiváló főborászának így kezdődött a 2018-as esztendő. Az Ihlet bekerült a Super 12-be. Az ismert borász elmondta, hogy e cuvée fő alkotója, 70 százaléka hárslevelű. Ez a Papi-hegy Dunáig lefutó dűlőin termett. 20 százaléka egy francia fajta, a Chenin blance, amely a bor gerincét, savtartalmát adja, és amelyből mintegy 5 hektárnyi területe van a Hilltopnak. A „maradék” 10 százalék pedig nagyon érett chardonnay, ettől lesz komplex.
– A házasítás során minden alkotó legelőnyösebb tulajdonsága domborodott ki – emelte ki a főborász. – Abszolút szerencsés „összeállásról” beszélhetünk. Ez a bor az elmúlt idényben mindenhol díjazott volt. Az Ihlet lett a tudományos akadémia és a Semmelweis Egyetem bora. Nyert a Vinagorán, az országos borversenyen. Bekerült a TOP 100 borok magazinjába, és egyben a Legjobb illatos fehérbor címet is elnyerte. A Magyar borok nagydíja átadó jövő szombaton lesz a debreceni Déri Múzeumban.
A Szöllősi Pincészet vezetője, Szöllősi Ágnes is jónak ítélte meg a szőlők és a borok szempontjából az elmúlt esztendőt.
– Először készítettünk Pinot Noir rozét, és az az országos Miklós-napi borversenyen ötödik lett 370 minta közül – emelte ki az üzletasszony. – Ez egy teljesen új termékünk, mivel hagyományosan csak kékfrankosból készítettünk eddig rozét.
Szöllősi Ágnes elmondta, hogy a januártól márciusig tartó időszak a forgalomba helyezés utáni palackozás ideje. Tavaly több mint 2000 hektoliter nedű született a borászatban, amelynek 75 százaléka fehér.
– A kék szőlőkből rozét és vörösbort készítettünk – említette meg a cégvezető. – 2013-at követően ismét érlelünk hordóban cabernet sauvignont, amit csak igazán remek szőlőből, évjáratokból érdemes „csinálni”. Ebből pedig csak 2019-ben lehet palackos bor. Újdonság még a gyöngyöző borunk is, a Rozé Fizzy. Sőt, a szürkebarátot is önállósítottuk, amit most csak Pinot Gris-nek lehet nevezni. Ez a szőlő eddig a Misi Cuvée prémiumborunk egyik alapja volt. Most külön is palackozzuk. Hat hektárnyigyönyörű ültetvényük van ebből a szőlőfajtából. Ám emellett a 2017-es sauvignon blanc is nagyon ígéreteseken tűnik. Jó szívvel ajánlhatom.
A Szöllősi Pincészet vezetője azt is elárulta, hogy a 2014-es telepítésű ültetvényeik már teljes termést adtak az elmúlt évben. A 2016-ban „ültetettek” feles hozamnál tartanak, miközben az idén újabb másfél hektárnyi új ültetvény telepítésére készül a borászat.