Kereskedelem

2017.08.12. 10:48

Versenyképes béreket követelnek a magyarországi Tesco dolgozói

A törvényes munkabeszüntetéshez a vidéki és fővárosi üzletek 80 százaléka, a gyáli és a herceghalmi logisztikai központ, továbbá az online szolgáltatás munkavállalói is csatlakoznának.

Mintegy százhetven Tesco-áruház teljes működése bénulhat meg a szeptemberi iskolakezdés előtti bevásárlási hullámban Magyarországon, miután tegnapelőtt megalakult az áruházlánc dolgozóit képviselő sztrájkbizottság, ma reggelre pedig a multinacionális vállalat vezetőinek asztalára kerültek a bér- és létszámemelésről szóló szakszervezeti követelések – értesült a Magyar Idők.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) által irányított törvényes tiltakozáshoz a vidéki és fővárosi Tesco-üzletek 80 százaléka, illetve a gyáli és a herceghalmi logisztikai központok, továbbá az online szolgáltatás munkavállalói csatlakoztak. A dolgozók határozatlan időre szóló teljes munkabeszüntetést hirdethetnek.

A fizikai dolgozók munkakörülményeinek érdemi javítására, leterheltségük csökkentésére, illetve a foglalkoztatással kapcsolatos hiányosságok megoldására, továbbá az alapbér versenyképes szintre emelésére irányuló demonstrációk mind ez idáig nem hoztak eredményt.

A KDFSZ elnöke, Bubenkó Csaba, a sztrájkbizottság megválasztott elnökeként elmondta, augusztus 11-én hivatalosan is tájékoztatták a Tesco vezetőségét a követelésekről. Eszerint azt kérik, hogy szeptember 1-jétől a Tesco valamennyi munkavállalója esetén az idei és a tavalyi évhez képest a vállalati bértömeg növekedésének éves szintje érje el a 25 százalékot. A KDFSZ közgazdászának számításai szerint ugyanis ekkora bértömegemelésből számolható fel a legnagyobb kiskereskedelmi foglalkoztatónál az ágazati viszonylatban is nyilvánvaló bérelmaradás.

(Borítóképünkön Tesco-dolgozók egy budapesti áruház zöldségosztályán. Fotó: MTI / Máthé Zoltán)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!