Férfi vízilabda Eb

2023.12.29. 19:14

Varga Zsolt szerint kihívás lesz a torna

Varga Zsolt szövetségi kapitány szerint kihívás lesz a jövő csütörtökön Zágrábban rajtoló férfi vízilabda Európa-bajnokság, melyre a magyar válogatott fiatal kerettel utazik – írja az MTI.

MW

Varga Zsolt szövetségi kapitány magyaráz a játékosoknak a szünetben a férfi vízilabda E.ON Kupán, a Magyarország - Spanyolország mérkőzésen a Császár-Komjádi Sportuszodában 2023. december 18-án

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Ez a jelenlegi világ-, illetve Európa-bajnokság egy kihívás, nemcsak nekünk, hanem az összes válogatott számára. Ebben a kérdésben mi azt a megoldást találtuk a legjobbnak, hogy fiatalabb kerettel utazunk a Eb-re, ezzel pedig lehetőséget adunk azoknak a fiatal játékosoknak, akik az elmúlt években utánpótlás szinten már letettek valamit az asztalra

– mondta az M1 aktuális csatornának a szakvezető, aki hozzátette, vannak elvárásai a fiatal csapattal szemben is, amely szerinte lépésről lépésre haladva a lehető legjobb játékkal akár meglepetést is okozhat.

A játékosként olimpiai és kétszeres Európa-bajnok Varga megjegyezte, megpróbálta úgy összerakni a keretet, hogy a center-, a kapus- és a védőposztokra rutinosabb játékosok kerüljenek, mert ez a gerince a nemzeti együttesnek. Erre azért van szükség, hogy támadásban közelebb tudjanak kerülni az ellenfél kapujához, illetve védekezésben is legyen stabilitás, így a csapatban egyensúlyba kerül a tapasztalat és a fiatalos lendület.

Az 51 éves szakember szerint kevés kérdéses hely van a világbajnoki keretben, azonban van egy-két olyan pozíció, ahol az Európa-bajnokságon nyújtott teljesítmény fog dönteni.

„Az Eb-n nagyjából az a csapat fog játszani, amelyet az E.ON Kupán is láthatott a közönség. Egy sok újonccal felálló, lendületes és gyors csapatról beszélünk”

– mondta Pohl Zoltán csapatkapitány, aki kiemelte Hárai Balázs és Nagy Ádám szerepét is, mivel ők hárman fogják irányítani a csapatot a kontinensviadalon. A 28 éves vízilabdázó szerint nehéz csoportot kapott a magyar csapat, de mindenki ellen győzni akarnak, ehhez pedig szerinte fegyelmezettségre lesz szükség, illetve arra, hogy a védekezésben jeleskedjenek, mivel az erősebb csapatok ellen akkor lehet esélyük, ha kevés gólon tartják őket.

Az Eb-re ezúttal a világklasszis kapus, Vogel Soma nélkül utazik a magyar együttes, az őt helyettesítő Gyapjas Viktor és Bányai Márk pedig a napokban fogja kielemezni a lövőket Gárai András kapusedzővel. A 24 éves Bányai egyik legnagyobb előnyének a stabil teljesítményét tartja.

„Egy mérkőzésen belül nincsenek nagy ingadozásaim, ha elkapom a fonalat, akkor azt stabilan tudom végig hozni” – hangsúlyozta, majd megjegyezte, hogy szerinte bármire képes lehet az együttes.

A válogatott a most debütáló kétdivíziós lebonyolítás alapján az Eb csoportkörében Görögországgal, Olaszországgal és Georgiával találkozik majd. Az első kettő a negyeddöntőbe jut, míg a harmadik és negyedik helyezettnek játszania kell a nyolc közé kerülésért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában