Világbajnok edző

2023.07.30. 09:09

Varga Zsolt: meg kellett tanulnom egy új utat bejárni

A magyar vízilabda-válogatott trénere a Magyar Nemzetnek arról beszélt, hosszú út volt, mire eljutott odáig, hogy azt tudta mondani magáról: edző. Világbajnokként a magyar vízilabda-válogatott megváltotta a jegyét a jövő nyári párizsi olimpiára.

MW

Varga Zsolt szövetségi kapitány magyaráz a játékosoknak a férfi vízilabdatorna csoportkörének második fordulójában játszott Horvátország - Magyarország mérkőzésen a fukuokai vizes világbajnokságon 2023. július 19-én

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

– Nagyon kiélezett meccs volt, úgy éreztem, hogy jól, határozottan, lendületesen kezdtünk, de a görög erős csapat, nem véletlenül játszott olimpiai döntőt, és volt meghatározó tagja az élvonalnak az elmúlt években – értékelte a finálét a Magyar Nemzetnek Varga Zsolt, a világbajnos vízilabda-válogatott edzője. – Fantasztikus kvalitású játékosokból áll a keretük, nehéz őket távol tartani a kaputól, vissza is jöttek a meccsbe, átvették a vezetést. Fordulatos találkozó volt, aminek a végén igazságos volt az iksz, mert így a vízben dőlhetett el az aranyérem sorsa a kihagyott, illetve a belőtt ötméteresekkel, nem pedig egy bírói ítélettel.

Varga Zsolt tavaly egy romokban heverő csapat irányítását vette át, amely még Märcz Tamás vezetésével a magyar férfi vízilabda történetének második legrosszabb vb-eredményét elérve hetedik lett hazai közönség előtt Budapesten. A friss vb-győztes csapatkapitány, Jansik Szilárd nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Fukuokában, hogy utána hetekig még csak gondolni sem bírt a vízilabdára, akkora égés volt.

VARGA Zsolt; NYÉKI Balázs
A medencébe ugranak Varga Zsolt szövetségi kapitánnyal (j3) és Nyéki Balázs másodedzővel (j2) a magyar válogatott játékosai 
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

Varga Zsolt játékosként vb-t ugyan nem nyert (1998-ban ezüstérmes volt), de olimpiát igen Sydney-ben. Arról kérdezték, hogy az érzéseit tekintve mennyiben más most edzőként megélni egy ilyen szép aranyérmet, mint annak idején volt.

– Teljesen más edzőként – szögezte le Varga Zsolt. – Ugyanaz a sport, mégis más munka. El kellett tudnom engedni azt a mentalitást, ami játékosként jellemzett, hogy napi sok-sok órát dolgoztam, mert ezt nem szabad ráerőltetni senki másra, attól csak szétforgácsolódnának. Egyszerűen meg kellett tanulnom egy új utat bejárni, ki kellett vetkőznöm önmagamból, éveken keresztül foglalkoztam azzal, hogyan tudom magam újragondolni. A megértés folyamata körülbelül öt évig tartott, ennyi idő kellett, mire rájöttem, mégis miről szól edzőnek lenni. Azt, hogy végül edző lettem, a Fradinak köszönhetem. Ott irányítottam először a partról, de akkor fejben még játékos voltam, hiába hívtak edzőbának.

VARGA Zsolt
Varga Zsolt szövetségi kapitány (k) és a magyar válogatott játékosai a férfi vízilabdatorna csoportkörének harmadik fordulójában játszott Magyarország - Argentína mérkőzés előtt a fukuokai vizes világbajnokságon 2023. július 21-én
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

– Lassan alakult át bennem az érzés, mire megtaláltam az örömöt az edzői létben. Hosszú út volt, mire eljutottam odáig, hogy azt tudtam mondani magamról: edző vagyok. Most már nem játékosként élek meg szituációkat, ezt a világbajnoki címet sem, de azért visszaszüremkednek az emlékek, hogy milyen volt a vízben megtapasztalni hasonló élményeket.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában