Vizes vb

2023.07.29. 12:22

Világbajnok a magyar férfi vízilabda-válogatott (videó)

A magyar férfi vízilabda-válogatott aranyérmet nyert a fukuokai világbajnokságon, amelynek szombati döntőjében ötméteresek után 14-13-ra nyert a görög csapat ellen.

MW

A magyar válogatott játékosai ünneplik győzelmüket a férfi vízilabdatorna döntőjében játszott Magyarország - Görögország mérkőzés végén a fukuokai vizes világbajnokságon 2023. július 29-én

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A finálé hőse Vogel Soma lett, aki az ötméteres párbajban négyszer hárított.   

Karrierje során már sokadszor vált hőssé ötméteres párbajban Vogel Soma, a magyar férfi vízilabda-válogatott kapusa, aki négy büntetőt hárított a görögök ellen megnyert szombati világbajnoki döntőben Fukuokában, és most egy gyerekkori álma válik valóra.

"A büntetőpárbaj előtt átvettük a dolgokat, hogy ki hogyan szokott lőni, de ehhez jött még egy kis megérzés is, talán fele-fele arányban. Fáradtan nagyon nehéz szituációkban a lövők gyakran a jól bevált módszerrel próbálkoznak, általában az dönt, aki jobban ott tud lenni fejben" - nyilatkozta Vogel.

A Ferencváros kapusa "megjárta előtte egy pillanatra a poklot is", hiszen a negyedik negyedben egy elképesztően szerencsétlen gólt kapott, védése után szinte magának tolta be a labdát a képzeletbeli gólvonal mögé.

"Nem is tudom, mi történt ott, mintha kicsit a vb-döntő súlya ott lett volna a vállamon. Általában nem szoktam, de most izgultam, így egy-egy mozgás nem úgy ment, mint máskor, de nagyon örülök, hogy mentálisan benne tudtam maradni a meccsben" - mondta az MTI-nek a 26 éves hálóőr, aki a mérkőzés legjobbjának járó különdíjat is elnyerte.

Vogel egyértelműen az ötméteres párbajok specialistája, ugyanis karrierje során már korábban Európa-bajnoki címet, Bajnokok Ligáját és Európai Szuperkupát is nyert így.

"Egyértelműen ez a mostani lesz a kedvencem, szerencsére sok van belőle. Ez egyszerűen felülmúlhatatlan" - mondta Vogel, aki elárulta, gyerekkori álma válik valóra azzal, hogy a margitszigeti Hajós Alfréd Sportuszodában felkerül a neve a világbajnokok falára, ugyanakkor még az olimpiai bajnokok nevével ellátott márványtáblán is szeretné viszontlátni magát.

Varga Zsolt szövetségi kapitány irányításával az együttes a tavalyi Európa-bajnoki ezüst után most vb-címet nyert.   

KÓS Hubert
Vizes vb - Világbajnok a magyar férfi vízilabda-válogatott
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

A magyarok 1973, 2003 és 2013 után történetük negyedik világbajnoki aranyérmüket szerezték. A válogatott a görögökhöz hasonlóan már a döntőbe jutással megszerezte a kvótát a jövő évi párizsi olimpiára.

VARGA Zsolt; NYÉKI Balázs
A medencébe ugranak Varga Zsolt szövetségi kapitánnyal (j3) és Nyéki Balázs másodedzővel (j2) a magyar válogatott játékosai
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

Eredmény:

Magyarország-Görögország 14-13 (4-2, 1-2, 2-3, 3-3, 4-3) - ötméteresekkel

Magyarország:
Vogel - Angyal, Jansik 1, Vámos 2, Fekete 1, Varga Dé, Molnár E. - cserék: Nagy Á., Zalánki 3, Német, Manhercz 3, Pohl   

A görög gólszerzők:
Geniduniasz 4, Papanasztasziu, Juvecisz 2-2, Szkumpakisz, Funtulisz 1-1

A magyar és a görög csapat a vb-k történetében eddig kilencszer találkozott egymással, mindegyik összecsapást a magyarok nyerték, legutóbb a 2017-es viadalon, a margitszigeti elődöntőben 7-5-re.     

A vízilabda-válogatottnak Orbán Viktor miniszterelnök is gratulált.

A görögök először az 1997-es athéni világkupa elődöntőjében tudták legyőzni a magyar együttest (8-4). Ezt követően a 2021-es tokiói olimpiáig kellett várniuk arra, hogy világversenyen ismét nyerjenek, ekkor viszont kétszer is megtették, a csoportküzdelmek során 10-9-re, majd az elődöntőben 9-6-ra. A két csapat napra pontosan 22 évvel ezelőtt is megmérkőzött egymással Fukuokában, akkor az ötödik hely volt a tét.   

JANSIK Szilárd
Jansik Szilárd (j) és a görög Joannisz Funtulisz a férfi vízilabdatorna döntőjében
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

A 15 fős keretből a torna utolsó mérkőzéséről Varga Zsolt a Vigvári testvéreket, Vendelt és Vincét hagyta ki.   

Mindkét csapat emberelőnyös lehetőséggel kezdett, a magyarok kihagyták, a görögök belőtték a fórt. A magyarok második előnyüket sem váltották gólra, viszont Zalánki Gergő már azonos létszámnál messziről kilőtte a bal alsó sarkot. 

Így ünnepelte a sikert a magyar válogatott:

A Pro Reccóval kétszeres BL-győztes magyar klasszis egy elképesztő góllal szerezte meg a vezetést, gyakorlatilag a center helyéről a kissé magasan szálló labdát felpöckölte magának, majd a kapuba továbbított. Néhány pillanattal később a válogatott másik balkezes bombázója, Vámos Márton is megvillant, a görög Olympiakosz légiósa hat méterről lőtt a hálóba.   

A görögök emberelőnyből szépítettek, és a magyarok ugyan papíron a harmadik fórjukat is kihagyták, Fekete Gergő már hivatalosan akciógólt szerzett, amikor visszaúszott a kiállított görög játékos (4-2).   

A magyar csapat ünnepli győzelmét a férfi vízilabdatorna döntőjében játszott Magyarország - Görögország mérkőzés végén
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

A második negyedből több mint három perc pörgött le gól nélkül, amikor a görögök legnagyobb sztárja, Konszantinosz Geniduniasz egy szép közbelövéssel lepte meg Vogelt, a túloldalon viszont Manhercz Krisztián előnyből azonnal visszaállította a különbséget. A rivális újra felzárkózott, ezúttal Dimitriosz Szkumpakisz pattintott a hálóban éppen a támadóidő lejártakor. Mindkét együttes előtt adódtak lehetőségek - a magyarok két hátrányt is kivédekeztek -, de a szünetig nem változott az eredmény (5-4).   

A harmadik felvonás elején a görögök Geniduniasz ötösével egyenlítettek, majd újra ő villant és ezúttal távolról vette be Vogel kapuját, megszerezve ezzel a vezetést csapatának. Görög előny következett, először támadhatott a gárda a kétgólos vezetésért, Teodorosz Vlahosz szövetségi kapitány pedig időt kért: a megbeszélés után azonban még lövésig sem jutottak el a jó védekezés miatt. A túloldalon hosszú idő után találtak be a magyarok: Vámos értékesítette az emberelőnyt (6-6).   

A görögök újabb remek kapásgóllal kerültek megint előnybe, majd a játékvezetők néhány kontra ítélettel "úsztatták" a játékosokat. A görögök fél perccel a szünet előtt fórból növelhették volna előnyüket, de Zalánki gyönyörűen labdát szerzett. Így maradt még idő egy támadásra, amelynek végén Manhercz egy lapos lövéssel egyenlített.  

A vb utolsó negyede magyar góllal indult, a kapitány Jansik Szilárd fejezte be sikeresen az emberelőnyt, a túloldalon viszont Vogel kétszer is védett hátrányban. Varga Dénes kiállítását korábbi ferencvárosi csapattársa, a görög kapitány Jannisz Funtulisz használta ki, Manhercz viszont elöl igazi "magyaros" gólt lőtt, lerázta magáról emberét és a kapust is kicselezve lőtt a hálóba. A görögök megint fórt kaptak, és újra egyenlítették, de a magyarok is előnybe kerültek, Zalánki pedig nem hibázott.   

A görögök nagy szerencsével egyenlítettek, Geniduniasz lövését Vogel az egyik kezével védte, de közben a másikkal betolta magának. A játékvezetők mindkét oldalon ítéltek egy-egy kontrát, majd Manhercz lövése csattant a kapufán, és Varga próbálkozása sem sikerült. A görögök lefordultak, a ziccert azonban Vogel védte. Maradt 50 másodperc.

A magyar csapat ünnepli győzelmét 
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

Varga Zsolt időkérése után Zalánkitól megszerezték a labdát, megúszhattak volna, de a görög kapitány ugyancsak megállította a játékot, ugyanis emberelőnybe is került csapata. A figura elhalt egy magyar blokkon, az ellenakcióból Pohl Zoltán lövése pedig a felső lécről le, majd kifelé vágódott, így akárcsak egy évvel ezelőtt a spanyol-olasz döntőben, jöhettek az ötméteresek.   

A magyarok kezdték, Varga lövését védte Emanuil Zerdevasz, a túloldalon viszont Vogel járt túl Funtulisz eszén. Vámos kilőtte a jobb alsót, és Papanasztasziu sem hibázott. Zalánki ötösét csak a fejével súrolta a görög kapus, Juvecisz viszont fejbe lőtte Vogelt. Jansik lövése a bal oldali kapufán csattant, Vogel azonban védte klubtársa, Argiropulosz lövését. Fekete eldönthette volna, ám lövése a kapusról, majd két kapufáról kivágódott. Geniduniasz pedig egyenlített.   

A folytatásban Varga ezúttal nem hibázott, ahogy Funtulisz sem. Vámos a jobb alsóba lőtt, Vogel viszont a kezével "szemaforozva" lezárta a vb-döntőt.

A magyar férfi vízilabda-válogatott ötméteresek után 14-13-ra győzött a görög csapat ellen és aranyérmet nyert
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

Varga Zsolt: ennek így kellett eldőlnie!

Varga Zsolt szövetségi kapitány szerint a lehető legigazságosabb módon dőlt el a fukuokai világbajnokság döntője, amelyen a magyar férfi vízilabda-válogatott ötméteresekkel győzte le a görög csapatot.

"Nagyon kiélezett meccs volt. Jól kezdtünk, határozottan és nagy lendülettel. A görögök azonban nagyon erősek, nem véletlenül játszottak olimpiai döntőt is. Azt gondolom, végül négy negyed után teljesen igazságos volt a döntetlen, ennek így kellett eldőlnie!" - értékelte az ötméteresek után megnyert vb-döntőt Varga Zsolt, majd rátért a teljes tornára:

"Messziről indultunk, rengeteget dolgoztunk, nemcsak a vízben, hanem a szárazföldön is. Büszke vagyok a játékosokra, mert hatalmas lelki fejlődésen mentek keresztül, hétről hétre, meccsről meccsre jobban működtek az egymás közötti viszonyok és a játék is" - mondta a szakember, aki szerint a védekezésben még van hova fejlődni.

Hozzátette, ahogy a játékosok hozzáálltak ehhez a tornához, úgy lehet csak nagy világversenyt nyerni.

A magyar csapat már a döntőbe jutással megszerezte az olimpiai kvótát, így a januári Európa-bajnokságon és a februári világbajnokságon ezzel már nem kell foglalkoznia.

"Szeptembertől megkezdjük majd az edzéseket különböző felállásokban. Azokkal, akik otthon vannak, lesznek majd fiatalok is, akik reggelenként fognak velem készülni a Margitszigeten" - mondta Varga Zsolt, aki utolsó válogatott meccsét éppen Fukuokában játszotta 2001-ben.

"Annak a világversenynek szinte minden emléke kitörlődött, csak az uszoda van meg. A mostani viszont egy lenyomat az életemben, az időjárással, a környezettel, a szépségével, sajátos életstílusával és egy nagy világbajnokság megnyerésével" - jegyezte meg a játékosként olimpiai bajnok Varga Zsolt.

A kapitány külön kiemelte a Ferencvárost, ahol az edzősködést elkezdte. A zöld-fehérektől a nemrég véget ért klubidény végén tíz év után köszönt el, bajnoki címekkel és Bajnokok Ligája-győzelemmel a háta mögött.

Varga Zsolt szövetségi kapitányi "indítása" méltó több legendás elődhöz, az első két évben egyaránt döntőig (1-2. helyig) vitte a csapatot Eb-n, illetve vb-n. A tavalyi kontinensviadalon az ezüst-, most pedig Fukuokában az aranyérmet szerezte meg az általa vezetett alakulat. Korábban ez Gyarmati Dezsőnek (1973: vb-arany, 1974: Eb-arany), Kemény Dénesnek (1997: Eb-arany, 1998: vb-ezüst) és Benedek Tibornak (2013: vb-arany, 2014: Eb-ezüst) sikerült.

Varga Zsolt még a Ferencváros vezetőedzőjeként legnagyobb sikerét kísértetiesen hasonló körülmények között aratta, a Bajnokok Ligája 2019-es hannoveri döntőjében a görög Olympiakosz volt az ellenfél, amelyet 10-10 után ötméteresekkel 4-3-ra nyerték meg a zöld-fehérek, ugyanez lett a végeredmény szombaton Fukuokában.   

A vb legjobb játékosa Zalánki Gergő lett, aki végig kiegyenlített és jó teljesítményt nyújtott, az amerikaiak elleni negyeddöntőben hatszor volt eredményes, de a spanyolok ellen a négy között és a fináléban is remekelt.

A világbajnok magyar férfi válogatott kerete:

kapusok: Lévai Márton, Vogel Soma

mezőnyjátékosok: Angyal Dániel, Manhercz Krisztián, Pohl Zoltán, Vámos Márton, Nagy Ádám, Zalánki Gergő, Fekete Gergő, Német Toni, Varga Dénes, Jansik Szilárd, Vigvári Vendel, Molnár Erik, Vigvári Vince

Madaras Norbert: ebben a két hétben mi voltunk a legjobbak

Madaras Norbert, a Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) elnöke szerint megérdemelten nyert világbajnoki címet a férfiválogatott Fukuokában, ugyanis "ebben a két hétben a legjobb volt", azonban továbbra is keményen kell majd dolgoznia a sikerekért.

"Láthattuk, hogy minden negyeddöntő egyetlen gólon, vagy még annyi sem múlt, hiszen volt egy ötméteres párbaj is, ráadásul az Európa-bajnok horvátok csak a kilencedikek lettek. Most ebben a két hétben mi voltunk a legjobbak, és most azért kell dolgoznunk, hogy még biztosabban ott legyünk az élmezőnyben" - mondta a magyar újságíróknak a játékosként kétszeres olimpiai bajnok Madaras, aki szombat estig a férfiak között egyedüli kétszeres világbajnok magyar játékos volt, ám most csatlakozott hozzá a 2013-ban is győztes Varga Dénes és Vámos Márton.

Egyáltalán nem bánom ezt, és biztos voltam benne, hogy egyszer bekövetkezik. Bízom abban is, hogy ez a csapat nem tíz év múlva ismétel majd. Ezt a győzelmet mintha mindenkinél egy picit jobban akartuk volna, óriási szívvel és hittel küzdött a csapat

 - mondta az MVLSZ elnöke.

A férfiak szombati győzelmét megelőzte júniusban az U20-as csapat világbajnoki, valamint az U15-ös gárda Európa-bajnoki sikere.

Jelenleg egyedülálló a magyar hegemónia, mindenhol mi vagyunk a legjobbak. Ez az egész magyar vízilabda sikere, mindenkié, akik a játékosokkal foglalkoztak egész kiskoruk óta. Azért kell dolgoznunk, hogy mindig ilyen csapataink legyenek

 - mondta Madaras Norbert.    

Hétfőn a Duna Arénában köszönhetik a szurkolók a Fukuokában világbajnoki címet szerző magyar férfi vízilabda-válogatottat.

Varga Zsolt szövetségi kapitány együttesének első útja az érkezést követően egyből a Duna Arénába vezet majd, ahová 18.40 órától várják a szurkolókat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában