Évértékelő

2024.02.17. 12:30

Hagyományok Háza – Vajdaság: eredményes volt az elmúlt esztendő

Eredményes évként értékeli az eltelt esztendőt a Hagyományok Háza — Vajdaság. A délvidéki hagyományőrzők 2023-asévének legfontosabb eseményeit Kovács Nádi Karolina hálózati referens foglalta össze beszámolójában.

MW

A Hagyományok Háza – Vajdaság 2023-as évzáró kiállítása is tükre volt a sikeres esztendőnek

Forrás: Hagyományok Háza – Vajdaság Fcebook-oldala

A Hagyományok Háza – Vajdaság tavalyi tevékenységének fókuszában a képzések és a mentorprogramok álltak, nagy hangsúlyt fektettek a már aktív és a jövőbeni pedagógusok folyamatos képzésére.  

 Az akkreditálása óta az Útravaló című pedagóguskurzusnak töretlen a sikere. Fő céljaink ezzel a képzéssorozattal, hogy gyakorlati tudást, tapasztalatot adjunk át a pedagógusoknak. Ezáltal a népi kultúra elemeit könnyebben használhatják a mindennapi munkájukban, foglalkozásaikon. A képzést a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet akkreditáltatta és a Magyar Nemzeti Tanács támogatásában valósult meg idén is.

– közölte Kovács Nádi Karolina. 

Hagyományok Háza – Vajdaság, hagyományőrzés, kiállítás
A Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság évzáró kiállítása
Forrás: Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság Facebook-oldala

Kiemelte, hogy a tavaly is több száz gyermek vett részt a Forrás Magyar Népművészeti és Kulturális Oktató Központtal közösen szervezett interaktív és komplex foglalkozásokon, melyek során vajdasági néptáncoktatók, népzenészek, kézművesek tartottak tematikus foglalkozásokat az oktatási intézményekben. 

A vonós zenekarok vezetőinek indított elméleti képzéssorozat és a népdalkörvezetők képzése szintén eredményesnek bizonyult, valamint elindult a Nyugat-Bácskában működő népdalkörök erősítése is.

Kézműves tanfolyamok a Hagyományok Háza – Vajdaság szervezésében 

A hálózat szervezte sikeres kézműves tanfolyamok sora a bútorfestéssel bővült, sőt a kosárfonó-tanfolyamnak köszönhetően gazdagodott a Vajdasági Értéktár is. 

Augusztusban megszerveztük a II. Népi Kézműves Tábort. Orcsik Csaba fazekas népi iparművész az adai műhelyében megkezdte a fazekasaink mentorálását. A viseletkészítőink igen jelentős munkát végeztek, tavasszal Hertelendyfalvára látogatott el a csoport, ahol régi viseletdarabokat vizsgált meg és dokumentált.

– emelte ki a hálózati referens, aki a különböző tevékenységekről hírt adó sajtóorgánumokkal való kapcsolatok megerősödését is hangsúlyozta. 

Példaként említette a Pannon RTV-vel közös programokat, amelyek 2022-ben kezdődtek és 2023-ban zárultak: Az üveghegyen túl elnevezésű műsor epizódjait mindmáig sugározza a televízió.

A kérdésre, hogy miben látja a Hagyományok Háza hálózatának szerepét, Kovács Nádi Karolina azt válaszolta, hogy például abban, hogy a szervezetnek köszönhetően minden, az oktatáshoz és a szakmai támogatásokhoz szükséges fontos információhoz hozzájutnak. 

A hálózati partnerek által meghirdetett programokban való részvétel igen hasznos számunkra: alkotóink, előadóink, szakembereink tapasztalataikkal és tudásukkal hozzájárulhatnak számos Kárpát-medencei tanácskozás, koncert, előadás és kiállítás sikeréhez. A közös munkára jó és követendő példa a kárpátaljai és a vajdasági viseletkészítők közös képzése, ahol ugyanazok az oktatók is. Ezzel kapcsolatban említhetem a kiscsőszi nyári Almárium Tábort, ahonnan minden évben számos jó ötlettel, gyakorlati tudással felvértezve érkeznek haza a vajdasági résztvevők

– mondta el a Hagyományok Háza – Vajdaság munkatársa.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában