Közeli jövő

2023.11.22. 19:48

Egyedülálló technikai beruházás valósul meg a Színház- és Filmművészeti Egyetemen

Történetének legnagyobb volumenű fejlesztése indul kedden a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A virtuálisstúdió-technológia kialakításával egy korszerű, Európában egyedülálló, de az egész világon ritkaságnak számító oktatási infrastruktúra jön létre a Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet Mészáros utcai képzési helyén.

MW

Forrás: SZFE

Fotó: Schwarczenberger-Ludvan Gyongyi

„A hazai filmes képzés elmúlt száz évének volumenében és hatásában is legjelentősebb infrastruktúrafejlesztése valósul meg a pályázat révén” – tájékoztatta a sajtót Dr. Sepsi Enikő rektor a „Digitális és gyakorlati oktatási infrastruktúra fejlesztése a Színház- és Filmművészeti Egyetemen” c. projekt indító sajtótájékoztatóján kedden. 

Dr. Sepsi Enikő
Fotó: Schwarczenberger-Ludvan Gyongyi / Forrás: SZFE

A virtuális stúdiótechnológia Magyarországon is egyre népszerűbb és már most jelentős igény mutatkozik a technológiát gyakorlati szinten ismerő szakemberekre. 

A technológia lényege, hogy a forgatás során a hátterében megjelenő táj, vagy tér szerves kapcsolatot alkot a stúdió valós díszletelemeivel. Programok segítségével bármilyen helyszín megalkotható, így az operatőrképzés mellett a látványtervezők számára is óriási lehetőséget biztosít új terek létrehozására, illetve a rendezők számára is egy újfajta kihívást jelent, hogy ebben a világban alkossanak. „Az új technológiát az egyetemi oktatásban 

az SZFE Európában elsők között valósítja meg, így az Egyetem nemzetközi összehasonlításban olyan versenyelőnyt biztosít hallgatóinak, amellyel a világ bármely pontján vonzó ajánlattal tudnak megjelenni a filmipar munkaerőpiacán” 

– foglalta össze Sepsi Enikő. 

A Színház- és Filmművészeti Egyetem megvalósítandó projektjének célja a digitális és gyakorlati oktatást közvetlen módon és innovatívan segítő oktatási infrastruktúra fejlesztése, a szükséges digitális eszközök beszerzése és telepítése, továbbá új, gyakorlatorientált képzések fejlesztése és a hallgatók készségfejlesztése. „A fejlesztésekkel olyan képzési feltételeket és programokat alakítunk ki, amelyek minden tekintetben minőségi előrelépést jelentenek, valamint a legmagasabb színvonalú képzés biztosítására adnak lehetőséget” – emelte ki a sajtótájékoztatón Dr. Vecsernyés János rektorhelyettes, a Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet vezetője.  

Dr. Vecsernyés János
Fotó: Schwarczenberger-Ludvan Gyongyi / Forrás: SZFE

A technológiai fejlesztéshez kapcsolódóan a projekt része egyetemi kurzusok kidolgozása és a hallgatók, dolgozók készségeinek és kompetenciáinak fejlesztése is. 

A Virtuális Produkciós Tudásközpont alprojekt keretében egy egyedülálló gyakorlati képzőhely jön létre, ahol a filmművészetet tanuló hallgatók a legjobb elérhető technológián keresztül sajátíthatják el a projekt részeként kidolgozott tananyagokat. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában