A színek bűvöletében

2023.10.17. 12:35

Rippl-Rónai–kiállítás nyílik Kaposváron

Rippl-Rónai József (1861-1927) minden korszakából mutat jellemző és jellegzetes alkotást a festőművész nevét viselő múzeum legújabb időszaki kiállítása, amely október 18-án nyílik Kaposváron.

MW

Rippl-Rónai József Női portré című festménye a Virág Judit Galéria és Aukciósház 70.őszi aukciós kiállításán 2022. október 7-én

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

A közönség a Rippl-Rónai a színek bűvöletében című, a Rippl-Rónai Emlékház és Látogatóközpontban berendezett tárlaton mintegy 90 képet láthat 8 magyarországi múzeum gyűjteményéből – áll a Rippl-Rónai Múzeum MTI-hez eljuttatott sajtóközleményében.

Kiemelt kép a Szüleim negyvenévi házasság után (1897) című kettős portré, amellyel a fiatal művész tisztelgett imádott szülei előtt – emelték ki.

Hozzátették, hogy 

az érdeklődők emellett megcsodálhatják a vibráló fény-árnyék hatásának köszönhetően jelentős, a Rippl-életműben ritka, impresszionista hangvételű Akt teraszon (1908), az emblematikus, polgári hatású Lajos és Ödön (1918), valamint a Reggeliző asztal, a Maszkos csendélet (1910), a Kastély a parkban és egyebek mellett a Sárga kastély című festményt is.

A magyar festészet napján nyíló és december 10-ig látogatható kiállítással szeretnék megismertetni a somogyi vármegyeszékhely közönségét más vidéki intézményekben őrzött Rippl-Rónai-festményekkel, továbbá felhívni a figyelmet Rippl-Rónai József értékeire, a festőnek a magyar képzőművészet kánonjában elfoglalt kiemelt helyére – hangsúlyozták a szervezők.

A Rippl-Rónai Múzeum utalt rá: a haláláig Kaposváron élő és alkotó művész Róma-hegyi villája 1978-tól emlékmúzeumként működik. Mindez annak is köszönhető, hogy Rippl-Rónai egyik fogadott fia, Martyn Róbert megőrizte az épület eredeti bútorait, lakberendezési tárgyait és relikviáit, a festő testvére, a műgyűjtő Rippl-Rónai Ödön, s a kaposvári múzeum szakemberei jelentős Rippl-Rónai-képgyűjteményt hoztak létre több évtizedes gyűjtőmunkával – olvasható a közleményben.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában