Díj

2024.04.09. 21:04

Hamarosan kiderül, ki a Kárpát-medence legjobb borásza

Április 27-én, a Borászok Borásza Díjátadó Gálán három kategóriában hirdetnek győztest.

MW

Április 27-én kiderül, hogy ki nyeri a Jövő Borásza ösztöndíjat, hogy kit választanak Borászok Barátjává és ki lesz a 18. Borászok Borásza

Forrás: Shutterstock

Fotó: Viktoriia Hnatiuk

A Kárpát-medence öt legjobb magyar borásza közül április 27-én a dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök fővédnökségével megrendezett gálán kiderül, hogy ki lesz a Borászok Borásza. Az elsőkörös voksolás után a Szerémség (Délvidék), Pannonhalma, Tokaj és Villány borászai kerültek a döntőbe – írja a Magyar Nemzet.

A Borászok Borásza ötvenfős jelöltlistáját március elsején hozták nyilvánosságra, ezzel egyidőben a Borászok Borásza Kóstoló Körön el is indították az elsőkörös szavazást. A díj szabályai szerint a döntés joga az ötven jelölt kezében van, ők választják meg maguk közül – kétfordulós választási rendszerben – a Borászok Borászát.

Fotó: Borászok Borásza

A döntős névsor kihirdetése előtt a díjat gondozó Vinum Praemium Alapítvány már elindította a voksolás második fordulóját, ahol ismét a listán szereplő ötven borász szavazhat, ők választják meg a végső győztest.

A legjobb borászok közössége azonban nem csak a „kollégák” teljesítményét jutalmazza, hanem a civilekre és az „utánpótlásra” is gondolva megválasztják a Borászok Barátját és a Jövő Borászát is. 

A 2012-ben elindított Borászok Barátja díjat olyan civil személyiség kaphatja meg, aki tevékenységével kiemelkedően képviseli a magyar bor érdekeit és nagyban segíti a magyar borászok munkáját. A díjra idén jelölték: Ambrus Lajost (József Attila-díjas író, szőlőbirtokos, a Food&Wine vendégszerzője), Kézdy Dánielt (borgyűjtő, borkereskedő, borszakíró), dr. Szigethy Gábort (Kossuth-díjas magyar színháztörténész, rendező, egyetemi tanár) és Wojciech Bońkwskit (Master of Wine, Tokaj szakértő).

Fotó: Borászok Borásza

A Jövő Borásza Ösztöndíjra a borász hallgatók pályázhatnak és többek között egymillió forintot tudnak nyerni külföldi szakmai gyakorlatra.

Április 27-én kiderül, hogy ki nyeri a Jövő Borásza Ösztöndíjat, hogy kit választanak Borászok Barátjává és ki lesz a 18. Borászok Borásza.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában