Pozitív adóságbesorolás

2023.12.22. 14:00

Jól szerepelt a 4iG a Scope Ratings éves felülvizsgálatán

Jól szerepelt a 4iG a Scope Ratings hitelminősítő éves felülvizsgálatán, a magyarországi és az albán távközlési piacon megszerzett erős piaci pozíciók, valamint a csoporton belül megkezdett integrációs folyamatok javítják a társaság hitelmutatóit - közölte a 4iG pénteken az MTI-vel.

MW

Forrás: 4iG Nyrt. Facebook-oldala

A közleményben kiemelték, Scope Ratings stabilról pozitív kilátásúra változtatta a 4iG kibocsátói adóságbesorolását (BB-), amely a jövedelmezőség javulásával későbbiekben az infokommunikációs vállalatcsoport felminősítését is eredményezheti.

 Emellett a német hitelminősítő intézet megerősítette a tőkepiaci társaság kötvényeinek korábbi adóságbesorolását (BB-) is.

A hitelminősítő szerint a következő években a vállalat jövedelmezősége stabil, a pénzügyi és értékcsökkenési leírások előtti eredmény (EBITDA) margin 30 százalék fölött várható, amihez hozzájárulnak a növekvő szinergiák, valamint a közüzemi adó 2024-es, és a távközlési különadó 2025 elejére bejelentett megszüntetése is.

A Scope elemzői szerint az adósságbesorolás pozitív kilátásait a 4iG pénzügyi politikájával összhangban lévő várható adósságcsökkentés, valamint a felvásárolt távközlési vállalatok között elindult integrációs folyamatok is indokolják

– írják a közleményben.

A Scope értékelése alapján a 4iG vezető piaci pozíciókkal, valamint kiváló versenyképességgel rendelkezik Magyarországon és Albániában. 

A vállalatcsoport stabil hitelmutatókat és jelentős eredményjavulást mutat a lezárt akvizíciók eredményeként

 – közölte a társaság.

A vállalatcsoport üzleti kockázati profilja alacsony, amelyet a telekommunikációs iparág alacsony volatilitása, valamint a Vodafone Magyarország felvásárlásával elért piaci pozíció is támogat.

A hitelminősítő előrejelzése szerint a vállalatcsoport pénzügyi kockázati profilja javul, a Scope által korrigált adósság/EBITDA mutató 

2024-re várhatóan 4,2-szeresére csökken, míg a kamatfedezet az elkövetkező években több mint háromszoros lesz.

A Scope a 4iG likviditását megfelelőnek ítéli, nincs a társaságon jelentős hiteltörlesztési nyomás: a hitelminősítő szerint a rendelkezésre álló készpénz és a szabad cash flow kombinációja a rövid lejáratú hitelek több mint kétszeresét fedezi, továbbá a hosszútávú hitelek kapcsán a csoportnak nincs jelentős három éven belüli tőkefizetési kötelezettsége.

Korábbi közlés szerint az infokommunikációs 4iG-csoport, a cég az első háromnegyedévben rekordösszegű árbevételt és EBITDA-t ért el, az adózott eredmény azonban mínusz 6,4 milliárd forint volt, az egy évvel korábbi mínusz 11,7 milliárd után.

A csoport nettó árbevétele a harmadik negyedévben 155 milliárd forint volt, több mint duplája az egy évvel korábbinak. A pénzügyi és értékcsökkenési leírások előtti eredmény (EBITDA) 52 milliárd forintot tett ki, 163 százalékkal nőtt egy év alatt.

Az első háromnegyedévben elért 421,3 milliárd forintos nettó árbevétel 114 százalékkal nőtt, az időszaki konszolidált EBITDA 147,5 milliárd forintot tett ki, csaknem 180 százalékkal bővült, míg a működési cash-flow 101,5 milliárd forint volt.

A budapesti székhelyű, magyar többségi tulajdonú 4iG Nyrt. Magyarország és a nyugat-balkáni régió vezető távközlési és IT-csoportja, több mint nyolcezer munkavállalót foglalkoztat.

A 4iG részvényeit a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában jegyzik, a papír árfolyama az elmúlt egy évben 611 forint minimumot, és 880 forint maximumot ért el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában