Hatékony intézkedések

2023.08.17. 10:05

Letöri az inflációt a kormány, így augusztustól újra nőnek a reálbérek

A kormány a rezsivédelemmel, az árstopokkal, legújabban pedig a 15 százalékra emelt kötelező akciózással, valamint az online árfigyelővel harcot folytat annak érdekében, hogy letörje az inflációt. Az intézkedések hatékonyak, az infláció az év eleje óta már harmadával csökkent, októberre pedig egy számjegyűre olvadhat – állapította meg csütörtöki közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM), írja az MTI.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A kormány számára az infláció elleni sikeres küzdelem kulcskérdés, ugyanis a korábbi években megszokott folyamatos reálbér-növekedési időszakot így állíthatja helyre.

Az elhúzódó háború és az elhibázott szankciók miatt megugró infláció következtében 2022 szeptemberétől napjainkig reálbér-csökkenés valósult meg, amelyre hosszú évek óta nem volt példa – ismerte el a GFM.

A kormány a szankciós inflációból eredő problémákra gyorsan reagált, a meghozott inflációellenes intézkedéseknek és a bérek nagyarányú növekedésének köszönhetően augusztustól újra reálbér-növekedés valósulhat meg Magyarországon, és

minden esély megvan arra, hogy éves szinten ne csökkenjen, hanem emelkedjen a bérek vásárlóértéke.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium rámutat:

korszakos eredmény, hogy az elmúlt 10 évben folyamatosan, azaz minden egyes évben nőtt a fizetések vásárlóereje, így 2010-hez képest a tavalyi év végére összességében több mint 70 százalékkal volt magasabb a keresetek reálértéke.

2024-ben a növekedés helyreállításával és az infláció mértékének további drasztikus leszorításával újra lehetőség nyílik a korábbi években megszokott, éves szinten átlagosan 5 százalék feletti reálbér-növekedési ütem visszaállítására.

A minisztérium kitért arra is, hogy

2010-hez képest egymillióval nőtt a foglalkoztatottak száma, a legfrissebb adatok szerint Magyarországon csaknem 4,8 millióan dolgoznak, miközben még soha nem volt ilyen kevés a regisztrált álláskeresők száma.

A kormány legfőbb célja változatlan, a családok védelme érdekében a munkahelyek megtartása mellett hosszú távon is biztosítani kell a reálbérek növekedését – erősítette meg a GFM.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában