Befektetés

2023.08.15. 12:00

Lakossági állampapírt vásárolna? Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat

Számos lehetőség közül választhatnak azok, akik lakossági állampapírt szeretnének vásárolni.

MW

Nyomtatott Magyar Állampapír Pluszt mutat egy munkatárs a belvárosi 5-ös számú postán 2019. november 28-án

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Az alacsony kockázatú befektetések között igen népszerűvé váltak az elmúlt években a lakossági állampapírok. Ez nem is véletlen, hiszen relatív magas kamat mellett a kockázatuk mérsékelt – írja a Világgazdaság.

A Bankmonitor elemzési igazgatója, Argyelán József felsorolása szerint több befektetési lehetőséget is érdemes megfontolni, attól függ, mennyi időre tudjuk nélkülözni a pénzünket.

Milyen lakossági állampapírok közül lehet most választani?

  • A 2033/I Prémium Magyar Állampapír egy évente változó kamatozású, 10 éves futamidejű befektetés, az aktuális kamat mértékét mindig az előző évi inflációhoz kötik. Gyakorlatilag a teljes kamat az inflációból és 0,25 százalékos kamatfelárból áll össze. Az induló éves kamatszint évi 14,75 százalék.
  • A 2026/O Bónusz Magyar Állampapír egy negyedévente változó kamatozású, 3 éves futamidejű befektetés. A kamat mértéke a 3 hónapos futamidejű Diszkont Kincstárjegy aukciós átlaghozamától függ. A kamat az aukciós átlaghozam 1 százalékkal megnövelve. Az aktuális negyedévre érvényes kamat mértéke évi 11,92 százalék.
  • Az Egyéves Magyar Állampapír fix kamatozású, egyéves futamidejű papír. A befektetés kamata állandó, évi 9 százalék.
  • A Kincstári Takarékjegynek két változata van. A rövidebb, egyéves futamidejű konstrukció kamata évi 9 százalék, míg a hosszabb, kétéves futamidejű verzió éves kamata 9,5 százalék. Fontos, hogy a futamidő alatt is visszaválthatjuk befektetésünket, de akkor százalékosan is kisebb kamatra leszünk jogosultak.
  • A Magyar Állampapír Plusz egy 5 éves futamidejű befektetés, a kamat mértéke 3,5–6,0 százalék, a futamidő előrehaladtával lépcsőzetesen emelkedik. Az elérhető hozam 5 év alatt évi 4,95 százalék. A befektetés kamata nem túl vonzó, ám a visszaváltási feltételek kedvezőbbek, kamatfizetéskor teljes áron eladható a papír, ezen túlmenően pedig a MÁK 0,5 százalékos díjat számol fel eladáskor.
  • Ha a kamatból indulunk ki, akkor a prémium-állampapír a legkedvezőbb. Sőt, előreláthatóan – az idei évre várt infláció miatt – a jövő évben még emelkedhet is a papír éves kamata. Azonban az is lényeges szempont lehet, hogy hol vásároljuk meg a konstrukciót.

Hol vásárolhatunk állampapírt?

Állampapírt vásárolhatunk postán, bankban és a MÁK-nál is. A postafiókokban azonban csak a papírok egy szűk körét vehetjük meg. Díjak tekintetében igen kedvező döntés lehet a Magyar Államkincstárt választani – mondta a vg.hu-nak Argyelán József.

A teljes cikkért kattintson.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában