Bulvár-celeb

2024.01.24. 22:00

Hátborzongató, amit a Mátrában lencsevégre kaptak! (videó)

Hatalmas, lángoló meteor rohant át az égen.

MW

Illusztráció: Shutterstock

Többen is megfigyelték a nem mindennapi jelenséget Magyarországon. Még vasárnap hajnal fél kettő körül egy kisbolygó lépett be a Föld légkörébe Berlin közelében.

Egy magyar csillagász már néhány órával a becsapódása előtt felfedezte az érkezését. Sárneczky Krisztián a Piszkéstetői Obszervatórium távcsövével szúrta ki a nagyjából 1 méter átmérőjű és 2024 BX1 névre keresztelt meteort. Károkról nem érkezett jelentés, de korábbi esetek alapján valószínű, hogy az égitest apró darabkái elérték a felszínt – derül ki a Bors cikkéből.

De nemcsak a csillagász fedezte fel, egy időjárást figyelő webkamera is készített felvételt a német fővárostól mintegy 700 kilométerre, a Győr-Moson-Sopron vármegyei Mihályiban. 

Sárneczky Krisztiánnak ez volt a harmadik kisbolygója, amit a becsapódás előtt fedezett fel, és összességében a nyolcadik ilyen objektum, amit az elégésük előtt sikerült észrevenni.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában