béremelkedés

2017.10.18. 09:38

17 százalékkal magasabb a fizikai munkások órabére a tavalyihoz képest

A harmadik negyedévben a középvezetők körében is gyorsulni kezdett a bérnövekedési ütem, de a fluktuáció továbbra is magas.

A harmadik negyedévben 859 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére a Trenkwalder közel 7 ezer fő béradatait feldolgozó elemzése szerint. Ez 17 százalékos növekedést jelent a tavalyi év hasonló időszakában tapasztalt 734 forinthoz képest.

A fizikai dolgozók körében a szakmunkások 918 forintos átlagos órabére 11 százalékkal haladja meg a betanított munkát végzők 830 forintos átlagos bérszintjét. Régiók szerint jelentősen, akár negyedével is eltérhetnek az órabérek: míg Dél-Dunántúlon és az Észak-Alföldön ma 700 forint körüli átlagos órabérre számíthat egy fizikai dolgozó, ez az érték a Nyugat-Dunántúlon 870, míg Közép-Magyarországon 970 forint közelében alakul.

„A fizikai órabérek gyors növekedésének motorja az egyre több szektort sújtó munkaerőhiány. Különösen az év elején, a béremelések klasszikus időszakában tapasztalhattunk jelentős ugrást az átlagos órabér mértékében: akkor a 780 forintos szintről egyetlen negyedév alatt több mint tíz százalékot ugrott az átlagbérszint. Az idei harmadik negyedévben ugyan megtorpant az emelkedés, de az egyre fokozódó munkaerő-kereslet hatására várhatóan már az év végén újabb növekedési hullám tanúi lehetünk.”

– magyarázza Hujber Tibor, a Trenkwalder ügyvezető igazgatója.

A felsőbb kategóriákban – bár gyorsul a bérnövekedés üteme – továbbra is lassan változnak a bérek. A BDO Magyarország adatai szerint az 500 és 800 ezer forint közötti havi bruttó fizetési sávban dolgozó alkalmazottak esetében a béremelkedés mértéke 2016 harmadik negyedévéhez képest átlagosan 4,7 százalék volt. Az elmúlt negyedév alatt 1,8 százalékkal emelkedtek ebben a kategóriában a fizetések.

„Adataink szerint az eddigi inflációkövetésre szorítkozó fizetésemelési ütem a középvezetői szinten dolgozó szellemi alkalmazottak esetében most felgyorsulni látszik. A további negyedévek adatai mutatják majd meg, hogy mindez egy hosszabb növekedési folyamat kezdete lesz-e.”

– mondta Hajnal Péter, a BDO Magyarország könyvelési, bérszámfejtési és outsourcing üzletágának partnere.

Egyelőre ez a magasabb béremelési ütem sem képes fékezni a fluktuációt ebben a körben, ahol a korábbiakhoz hasonlóan a harmadik negyedév során is 3 százaléknyi volt a kilépők aránya. A munkahelyet váltók ugyanis jóval jelentősebb, akár 20-30 százalékot is meghaladó béremelést is el tudnak érni új munkakörük betöltése során.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!