Friss hírek

2004.11.29. 14:22

Paralimpikonok a Városházán

"A főváros azért dolgozik, hogy testi fogyatékkal élő embertársaink ne csupán jogilag, hanem ténylegesen is egyenrangú polgárai legyenek Budapestnek."

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="110"] Athén
[/caption]"A Paralimpiai Játékokon résztvevő sikeres versenyzők és a felkészülésüket segítő edzők, sportvezetők bebizonyították, hogy az egyenrangúság összefogással tényleg megvalósítható" - mondta Demszky Gábor főpolgármester a XII. Paralimpiai játékokon résztvevő magyar sportolók fogadásán.

Demszky Gábor hétfőn hivatalában fogadta és köszöntötte a XII. Paralimpiai játékokon hazánkat képviselő sportolókat. A 2004. szeptemberében Athénban tartott Paralimpián a magyar sportolók összesen 18 érmet szereztek.

Külön örülök, hogy a Paralimpián sikert elért sportolók nagy része budapesti egyesületek versenyzője. A Fővárosi Önkormányzat szervezési és pénzügyi támogatással segíti a Fogyatékkal Élők Budapesti Sportszövetségét, amely jelenleg 38 fővárosi egyesületet fog össze - mondta a főpolgármester köszöntőjében.

Budapesten mintegy 82 ezer testi fogyatékos polgár él. Ez a főváros népességének a 10-15 százaléka. Budapest fontos céljának tekinti életkörülményeik, esélyegyenlőségük javítását. Az utak, közterületek felújításánál, kiépítésénél, a kórházak szervezeti átalakításánál figyelembe vesszük a fogyatékkal élők igényeit is - tette hozzá Demszky Gábor.

A főváros különböző programjaival támogatja fogyatékkal élő polgárai oktatását, munkavállalását. A múlt csütörtökön elfogadott adórendelet-módosítás jelentős segítséget jelent a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásában. Azok a vállalkozások, amelyek alkalmazzák őket, személyenként 750 ezer forintot írhatnak le iparűzési adóalapjukból.

A paralimpiai játékok története

A paralimpiai játékok eredete egészen 1948-ig nyúlik vissza. Ekkor, a londoni XIV. Olimpiai Játékok nyitónapján szervezett ugyanis a brit főváros közelében működő Stoke Mandeville-i Gerincsérülési Központ német igazgatója, Dr. Ludwig Guttmann professzor először íjászversenyt a Második Világháborúból visszatért brit hadirokkantak számára.

A Stoke Mandeville-i játékokat azóta is rendszeresen megrendezik, a római, első világverseny óta pedig négyévente rendeznek Paralimpiát. Tokió, Tel-Aviv és Heidelberg után 1976-ban Torontóban mérkőztek meg a fogyatékkal élők, ekkor már több nemzetközi szervezet (Stoke Mandeville-i Játékok Szövetsége, Fogyatékosok Nemzetközi Sportszövetsége) is létezett a sportolók összefogására.

1982-ben a már említett két szervezet, a vakokat illetve a központi idegrendszeri sérülteket tömörítő szervezetekkel kiegészülve létrehozta az ICC-t, a Nemzetközi Szövetségek Koordinációs Bizottságát. Az 1984-es New-York-i játékokon sportolóink minden idők legnagyobb magyar sikerét érték el, 13 arany, 11 ezüst, 5 bronzérem megszerzésével. 1988-ban Szöulban pedig az addigi játékok történetének legambíciózusabb Paralimpiáját követhettük figyelemmel. Immáron egyetlen fedőszervezet, az ICC felügyeletével.

További fogyatékos sportszervezetekkel kiegészülve végül 1989-ben létrejött a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság, amely amellett, hogy felelős a játékok szervezéséért és a kvalifikiációs versenyek lebonyolításáért, a NOB-hoz hasonló határozottsággal lép fel a fogyatékkal élők sportjáért immáron 15 éve.

A XII. Paralimpiai eredménytáblázat:

Aranyérmes: Pásztory Dóra

Ezüstérmesek: Kovács Ervin, Pásztory Dóra, Kovács Ervin, Dani Gyöngyi

Párbajtőr- és tőrcsapat: Dani Gyöngyi, Horváthné Pálfi Judit, Jurák Andrea, Krajnyák Zsuzsanna

Bronzérmesek: Ráczkó Gitta, Szekeres Pál, Vereckei Zsolt, Nagy Sándorné, Krajnyák Zsuzsanna, Bíró Norbert, Vincze Gábor, Engelhardt Katalin, Béres Dezső, Gyurkota József

4. helyezettek: Zámbó Diána, Dani Gyöngyi, Krajnyák Zsuzsanna, Zborai Gyula, Szávai Csaba,  Kovács Ervin

5. helyezettek: Kovács Ervin, Propócsi Tímea, Zámbó Diána, Beres Dezső

6. helyezettek: Becsei János, Horváthné Pálfi Judit

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!