Okos kedvenceink

2022.02.20. 12:55

Felismerik gazdájukat a hangjuk alapján a kutyák

A kutatók azt is megvizsgálták, hogy a hangokban pontosan mi segítette a kutyák választását.

Az ELTE etológusainak legújabb tanulmányából, amely az Animal Cognition című folyóiratban jelent meg, kiderült, hogy a kutyák képesek a gazdájukat kizárólag a hangjuk alapján is felismerni, és ehhez az ember által is használt hangjellemzők közül többet is használnak.

Mint az ELTE szerdai közleményében olvasható, nem vitás, hogy a kutyánk felismer minket.

De vajon képes-e erre látás és szaglás segítsége nélkül is, csak a hangunk alapján? És ha igen, hogyan?

Ennek kiderítésére az ELTE TTK Etológia Tanszék kutatói 28 gazda-kutya párost hívtak meg a laborba, ahol bújócskázniuk kellett. A kutyáknak két búvóhely közül kellett megtalálniuk azt, ahol a gazda rejtőzött, amíg a másik helyen egy idegen bújt el. A gazda búvóhelyéről a gazda hangját játszották le felvételről, amint recepteket olvas fel semleges hanglejtéssel, amíg a másik helyről egy idegen hangja szólt.

A kutyáknak meg kellett találniuk a gazdájukat, de már távolról kellett választaniuk a két rejtekhely közül. A játék több körből állt, ezalatt a gazda hangja mellett 14 különböző idegen felvétele volt hallható. Voltak köztük a gazda hangjához hasonló és eltérő hangok is.

A kutyák az esetek 82 százalékában megtalálták a gazdájukat.

Ahhoz, hogy a kutatók biztosak legyenek abban, hogy a kutyák nem a szaglásukra hagyatkozva oldották meg a feladatot, az utolsó két körben megcserélték a lejátszásokat és a gazda hangját arról az oldalról játszották le, ahová az idegen bújt el. A kutyák ekkor is a hangot követték, ami azt mutatja hogy nem az orrukat használták a próbákban.

A kutatók azt is megvizsgálták, hogy a hangokban pontosan mi segítette a kutyák választását. Az emberek nagyrészt 3 hangjellemzőt, a hangmagasságot, a zajosságot és a hangszínt használják a beszélők hangjának a megkülönböztetésére.

Ha két hang egy olyan fontos jellemzőben tér el, ami számít a kutyáknak, akkor könnyebben dönthetnek arról, kihez tartozik az adott hang

– magyarázta Gábor Anna, a tanulmány első szerzője.

Az, hogy egy kutya milyen hosszan nézett a gazda hangja felé választás előtt, jelezte, mennyire volt biztos a dolgában. Kiderült, hogy minél nagyobb volt a különbség a gazda és az idegen hangmagassága és a zajossága között, annál jobban segített a kutyáknak felismerni, ki beszélt, miközben a hangszín és más hangjellemzők viszont nem segítettek a döntésben.

Most először sikerült kimutatni, hogy a kutyák sok másik hang között is felismerik a gazdájuk hangját. Emellett azt is megmutattuk, hogy ehhez a kutyák is használják az ember által is használt hangjellemzőket, de nem az összeset

– összegezte az eredményeket Andics Attila, a Neuroetológiai Kutatócsoport vezetője.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!