özönvíz

2017.12.14. 11:26

127 milliárd tonnára becsülik a Harvey hurrikánnal lezúdult esőt

A kalkulációt annak alapján végezték, hogy mennyit horpadt be a Föld az eső súlya alatt.

A bicyclist looks at a truck flipped into floodwater in Port Arthur, Texas on September 1, 2017. Houston was limping back to life on Friday one week after Hurricane Harvey slammed into America's fourth-largest city and left a trail of devastation across other parts of southeast Texas. As flood waters receded in Houston and residents began slowly returning home other nearby towns such as Rockport, Beaumont and Port Arthur were struggling to get back on their feet. / AFP PHOTO / Emily Kask

Forrás: AFP PHOTO

Amerikai tudósok kalkulációi szerint 127 milliárd tonnányi eső zúdult le a Harvey hurrikánnal – írta a BBC hírportálja.

„Megkérdezték, hány stadionnak felelne meg ez a tömeg. Azt mondtam, a New Orleans-i Superdomes stadion 26 ezerszeresének”

- mondta Adrian Borsa, a Scripps Óceánkutató Intézet munkatársa.

A Harvey, az Irma és a Maria elnevezésű hurrikánok a Karib-tenger térségében és az Egyesült Államok Mexikói-öböl parti államaiban pusztítottak, a szélvihar mellett hatalmas árvizet okozva – fogalmazta meg az MTI.

Az Amerikai Geofizikai Társaság New Orleansben zajló éves konferenciáján a tudósok elmondták, hogy a Harvey négyes erősségű trópusi ciklon özönvízszerű esőzése összefügg a légkör megnövekedett károsanyag-tartalmával.

A tengerek felszíni vízhőmérséklete különösen magas volt a Mexikói-öbölben és az Atlanti-óceánon az idei hurrikánszezonban. A meleg óceánok a viharok „üzemanyagaként” működnek a tudósok szerint.

A Harvey azért okozott a texasi partokon rendkívüli károkat, mert lelassult, így az özönvíz igen keskeny sávra koncentrálódott.

A hurrikánok történetének egyik legsúlyosabb esőzését zúdította a partvidékre.

A csapadékmérők egyes helyeken 1270 milliméter esőt mértek. Ezek pontmérések voltak, Borsa azonban átfogóbb képet akart kapni a mennyiségről, ezért megmérte, mennyit mozdult el a Föld felszíne az őt nyomó víz súlya miatt. Az elmozdulást nagy felbontású GPS-állomások hálózata rögzítette.

A rendszer megmutatja az azonnali változást, amit az áradás okozott, de az ennél sokkal lassúbb elmozdulást is, ami a víz elpárolgása után megy végbe.

Borítókép: A tetejére állított egy autót az árvíz

AFP PHOTO / Emily Kask

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!