Digitália

2023.09.26. 06:00

Ingyenes újdonságok tömegével árasztja el mától a Microsoft a Windowst

Érkezik a Microsoft Copilot, az MI-alapú virtuális asszisztens és beépül mindenhová.

MW

Forrás: Shutterstock

Épp most lépünk be a mesterséges intelligencia által meghatározott korszakba – fogalmaz a Microsoft ünnepélyes bejelentése –, belépünk egy olyan új világba, amelyben alapvetően változik meg a technológiához való viszonyunk, és az is, hogy milyen előnyöket kínál számunkra a technológia.

A nagy nyelvi modellek a csevegőszolgáltatások részévé válnak, így a megszokott, mindennapi nyelven tehetünk fel kérdéseket, a technológia pedig képes hasznos és jól értelmezhető válaszokat adni ezekre; vagy létrehozni valami új dolgot, elvégezni valamilyen feladatot. A Microsoftnál ezt a váltást úgy mondják, hogy 

virtuális asszisztens, »másodpilóta« született, amely segít elvégezni a mindennapi teendőinket.

A Copilot egyedülálló képességekkel rendelkezik ahhoz, hogy beemelje a kontextusértelmezést, az interneten keresztül elérhető tudást és adathalmazt, a PC-n éppen zajló tevékenységeket a munkafolyamatokba – mindezt a személyes adatok védelme és a biztonság maximális figyelembevételével. Használata egyszerű és problémamentes, a Windows 11-en és a Microsoft 365-ön, az Edge böngészőn és a Bingen belül is elérhető.

Alkalmazásként működik, de csak a jobb gomb megnyomásával jelenik meg. A jövőben további képességekkel és kapcsolódási lehetőségekkel fogják továbbfejleszteni.

A Copilot a tervezés korai stádiumát tükröző formájában a Windows 11 ingyenes frissítésével érkezik szeptember 26-án. Megjelenik a Bingben, az Edge-ben, és még az ősszel kijön a Microsoft 365 Copilot is.

Nemigen emlékszünk a Windows 11 indítása óta, hogy ilyen méretű változtatásokat vezetett volna be operációs rendszerében a redmondi óriásvállalat. Több mint 150 új funkció érkezik a Windows legközelebbi frissítésével, amely

beemeli a Windows PC funkciói közé a mesterséges intelligenciát, s többek között a Paint, a Photos és a Clipchamp alkalmazásokat is átalakítja.

A Bing a jövőben támogatni fogja az OpenAI-tól származó legfrissebb DALL.E 3 modellt, és ennek köszönhetően még inkább személyre szabott válaszokat tud majd adni a keresési előzményeink alapján. Az internetes vásárlást is új szintre emeli, a továbbfejlesztett Bing Chat Enterprise pedig mobil platformokról is elérhetővé válik.

Íme, a legizgalmasabb változások a 150-ből

A Windowson belül elérhető Copilot (előzetes verzió) képessé teszi felhasználóját, hogy még gyorsabban és könnyebben végezzen el komplex feladatokat, amelyek rengeteg szellemi munkát igényelnek. Vagyis a korábban komoly kihívást jelentő feladatok válnak most egyszerűbben végrehajthatóvá.

A Copilot könnyen hozzáférhető lesz, hiszen mindig jelen lesz a tálcán, vagy előhívható lesz a Win + C billentyűkombinációval. A Copilot így folyamatosan segítséget tud nyújtani, amikor csak szükség mutatkozik rá, bármilyen applikáción belül, bármilyen képernyőn, otthon, a munkahelyen vagy az iskolában.

 

Talán az egyik legizgalmasabb, hogy a Paint egy „kis Photoshoppá” válik: a mesterséges intelligencia hozzáadásával arra képes, hogy eltávolítsa a háttereket, új rétegeket(!) adjon a képekhez, és Cocreator előzetese révén a generatív MI-t is alkotótárssá tette.

A Photos funkciói ugyancsak az MI révén bővültek ki és teszik képessé a felhasználót arra, hogy pillanatok alatt elvégezze a képek szerkesztését. A Background Blur segítségével egy kattintással elhomályosítható a háttér, így hangsúlyosabbá tehető az előtérben lévő tárgy. A OneDrive-on (személyes vagy munkahelyi) tárolt fotókkal tettük hatékonyabbá a képkeresést a neten. A saját képek között a földrajzi hely megadásával pontosíthatjuk a keresést.

A Képkivágó (Snipping Tool) a jövőben a képeken felismeri a szöveget, illetve szerkeszthetővé is teszi, ha például nem szeretnénk a képpel együtt szenzitív adatokat is megosztani. Mi több, már nemcsak képet, hanem hangot is képesek leszünk „kimetszeni” a képernyőn megjelenő tartalomból.    

A Clipchamp nevű videószerkesztő a meglévő képeinket, videóinkat felhasználva alkot új, professzionális minőségű videós tartalmakat.  

Az automatikusan induló Notepad segít visszatérni a korábban megkezdett csevegéseinkbe, helyreállítja a bezáródott ablakokat, megnyitja az el nem mentett tartalmakat azután is, ha csak egyszerűen lezárjuk a laptopot.

A megújult Outlook már az e-mailek megfogalmazásában is segítségünkre lesz, és tovább egyszerűsíti a OneDrive-ból származó tartalmak csatolását.  

A Windows Backup az új Windows 11 PC-re történő átköltözést könnyíti meg: az összes fájl, a beállítások aktuális állapota mind-mind áttükrözhető lesz az új gépre.

Mindezek, beleértve a Copilotot is, szeptember 26-án érkeznek a Windows 11 22H2-es verziója legújabb frissítésének részeként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!