Hallgassa élőben!

Tóth Krisztián nemcsak bronzérmet nyert, a mestere BMW-motorját is

Tóth Krisztián örömkönnyekben úszva érkezett az interjúzónába az olimpiai bronzérme megszerzése után. Miután megnyugodott, beszélgettünk vele a Rio óta bejárt hosszú és viszontagságos útjáról, mentális és érzelmi háttérről, különleges diétáról és a magyar olimpizmus mérföldkövéről. Egy érett, boldog sportember állt velünk szemben.

 

– Boldog születésnapot édesapámnak és az egyik legjobb barátomnak, hiszen ma ünneplik mindketten!

– Ezt ígérte nekik?
– Édesapámnak igen, érmet. Ezzel jutalmazom, és éljen még száz évet egészségben, boldogságban! Leírhatatlan ez az egész. A teljes napom egy csoda volt, gondolkodtam azon is, hogy ha ez az érem itt marad, akkor is hatalmas tapasztalás volt ez Rio után. Nem győzöm megköszönni a rengeteg segítséget, amit kaptam elsősorban a családomtól, aztán a szakemberektől, akik mellettem és mögöttem álltak, az MTK-nak, amely befogadta az egész szakosztályunkat, és támogat minket, hogy ezekért a pillanatokért élhessünk. Köszönöm a csapattársaimnak is azt a munkát, amit hozzátettek ahhoz, hogy jó formát tudjak mutatni: ez nekik is lemondással járt, amit majd igyekszem a hasznukra is kamatoztatni. Nagyon hosszú a sor, remélem, ezzel kicsit vissza tudtam adni nekik a segítségükért.

– Más volt a bronzmérkőzésre várakozni, mint az előzőekre?
– Abszolút nem. Hidegen hagyott a körítés, így készültem fel Tamással, a coachommal. Nem érdekelt, hogy ki van itt és ki nincs, az volt a koncepció, hogy csak menjünk előre, csináljuk a melónkat. Nem foglalkoztam vele, hogy orosszal küzdök, hogy olimpiai éremért, hogy nem fekszik nekem és még nem tudtam legyőzni – ezért szép az olimpia.

– Az a 2016-os, Rióban tett kijelentése eszébe jutott, hogy a magyar olimpiai újoncokat agyonnyomja az olimpia?
– Erre most azt tudom mondani, hogy ezt meg kell élni. Aki elsőre meg tudja oldani, az a klasszis, én meg csak a bajnok voltam, aki ment az úton, és próbálta behozni, amivel le van maradva a klasszisoktól… Óriási, hogy a második olimpiámra összeértek a dolgok. Temérdek tapasztalás, rutinszerzés, trillió küzdelem, minden kellett ahhoz, hogy ez így összejöjjön.

– Ehhez nyilván kellett a család is.
– Igen, a feleségemnek és az ő családjának is hálával tartozom. Az a rengeteg segítség, a főzés, a diétás ételek, amiket előkészítettek nekem, hogy ne száz, hanem kilencven kilóval jöjjek ki Tokióba. Ez nem ment volna egyedül, úgy szinte lehetetlen. Összeállt az egész, ez a legjobb kifejezés. Örülök, hogy elkísértek ezen az úton – és talán még nem is értünk a végére. Habár sietek haza, hogy mindent megbeszélhessünk.

– Van egy jó hírünk: Magyarország 500. nyári olimpiai érmét csomagolhatja a bőröndbe!
– Szép kerek szám! Nagyon örülök neki, és remélem, még ezen az olimpián lesz vagy nyolcszáz!

INTERJÚ PÁNCZÉL GÁBORRAL

– Merre van a pulzusa? – léptünk oda a kérdéssel Krisztián mesteréhez, a felnőtt férfiválogatott szövetségi kapitányához, Pánczél Gáborhoz.
– Most már nyugszom… Voltak a bronzmérkőzésen izgalmas pillanatok, de annyira éles volt ma Krisztián, hogy a kritikus meccseket, amiket eddig elveszített, mert nem volt annyira fontos, vagy nem készült még fel rá, azok ezúttal mind a javára dőltek el. A német ellen szerencsétlen helyzet alakult ki, amit még nem tudtam visszanézni, ám beakadt a lába a nadrágba, azért esett el! Számítottunk arra a támadásra, furcsa is volt, hogy elesett miatta, viszont sosem foglalkozom azzal a küzdelemmel, ami véget ért, úgyhogy gyorsan le is szakítottam erről a sztoriról. A hollandra készültünk, aki világbajnokként azért nagy falat, az orosz pedig a súlycsoport egyik legerősebb tagja. Krisztián azonban a maximumot hozta, ez most a bronzra elég volt.

– A tanítványa már nap közben úgy nyilatkozott, hogy élvezi az egészet, mitől ez a nagy öröm?
– Tudom, hogy a koronavírus-fertőzés nagyon súlyos betegség, ám nekünk hatalmas szerencsét hozott, hiszen egy évvel elhalasztották a játékokat, Krisztián pedig olyan elképesztő változáson ment át ezalatt, ami nélkül világversenyen stabilan eredményt produkálni rettenetesen nehéz. Találtunk egy megfelelő coachot, aki a megfelelő pillanatban a megfelelő szavakat használta, Krisztián pedig megérett erre, és még januártól mostanáig is olyan fejlődésen ment keresztül, ami olimpiai érmet hozott. Ez pedig egy sportoló pályafutásának a csúcsa. A színéről nem szívesen beszélek, mert ez a súlycsoport, amelyben az első nyolcból hét európai – tehát egy Európa-bajnokság is egy kis olimpia, ráadásul súlycsoportonként egy nemzetből kettővel is meg kell harcolni… –, borzasztóan nehéz. Rendkívül boldog vagyok, viszont augusztustól folytatódik a munka, hiszen a fiatalokkal a korosztályos világversenyekre készülünk.

– Mióta érzi azt, amire egyre többször hivatkoznak, hogy sínre kerültek?
– Január óta. Akkor hazajöttünk a Mesterek tornájáról, ő depresszív hangulatban, ezért bizonyos körülményeket meg kellett változtatni, ami egyeseknek talán nem tetszett, azonban meg kellett lépni.

– Miket?
– Erről nem szívesen beszélnék, mert személyeket érint. Vannak azonban versenyzők, akik nem tudnak minden pillanatban felnőni a pillanathoz, noha az adottságaik meglennének hozzá. Ezt észre kell venni, és változtatni. Ugyanakkor ismét hangsúlyozom, hogy a coach, vagy pszichológus, vagy mentáltréner – kinek, melyik tetszik jobban – belépése volt a kulcs, mert olyan szinten rendbe tette és olyan tréningeket alkalmaztak a játékok előtt, ami nélkül sok versenyző nem fog odaérni, ahova pedig elérhetne.

– Hol találták ezt a szakembert?
– Nagy szerencsénk volt. A pandémia miatt, ugye, rengeteg verseny kimaradt, és a danvizsgára készítettem fel tizenkét emberemet. Ez külön szakma, én meg nem szeretek kotnyeleskedni, úgyhogy rábíztam a megfelelő emberre: én tartottam az edzést, ő a vizsgafelkészítést, ami komoly program, hónapokon át tartott. És ez az ember bejött, beszélgettünk, gyorsan kiderült, hogy mivel foglalkozik még, én pedig azonnal megkérdeztem tőle, hogy volna-e kedve segíteni nekünk. Nyitott kapukat döngettem, majd beestem rajta, közöltem, hogy pszichológusokkal már próbálkoztunk, és ugyan működtek, az áttörés sajnos elmaradt. Kértem, hogy rafináltan kerítsük be Krisztiánt… Odaadtam neki a telefonszámot, ám nem telefonált, mire Tamás – a coach – azt mondta, hogy ugyan nem hívta senki, ő azért megpróbálná. Ennek nagyon örültem és biztattam, hogy ha szakmailag úgy ítéli meg, hogy van értelme, hívja. És akkor elindult a folyamat, amely révén immár Eb-, vb- és olimpia érme is van Krisztiánnak. Ezt kevesen csinálják meg. Én meg buktam egy motort.

– Hogy micsoda?!
– Azt mondtam neki, ha érmet szerez, az övé. Ez úgy kezdődött, hogy az első világversenyén, egy junior-világbajnokságon felajánlottam neki az egyik órám, ha érmes lesz, mert nekem elég sok van. Persze, amikor ment fel a bronzért, rádöbbentem, hogy az istenit, a legszebbet fogja kiválasztani! Csakhogy akkor kikapott egy orosztól – ezt most visszaadtuk! Ezúttal felajánlottam neki a BMW-motoromat, amitől ezennel a nagy nyilvánosság előtt elbúcsúzom. De még le kell vizsgáznia, addig a garázsban marad bezsírozva!

Hozzászólások

Hirdetés
Zöldségekkel is harcolhatunk a klímaváltozás ellen
támadássorozat
Felfegyverzett muszlimok fenyegetik a rendőröket (videó)
felkavaró részletek / 6 órája
Árpáék is éles fegyverrel lőttek a forgatáson
Az Alec Baldwin okozta halálos fegyverbaleset kapcsán aktuális a kérdés, hogy egy magyarországi forgatáson előfordulhat-e hasonló tragédia? Kiderült, Árpa Attiláék is használtak éles fegyvert az Argo 2-ben, de szerinte hibák sorozata kellett ahhoz, hogy Baldwinéknál megtörténjen a baj.
Gyász
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Ősz Pálné Gyurkó Ilona életének 77. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. október 29-én, pénteken, 12 órakor lesz Tatabányán, az újbánhidai temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik felejthetetlen szerettünk búcsúztatásán megjelennek, ravatalára a kegyelet virágait helyezik és fájdalmunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Kovács Elekné Nagy Irén 86 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. október 29-én, pénteken, 10 órakor lesz Tatabányán, a Síkvölgyi úti temető szóróparcellájában. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Suri Csaba 68 éves korában váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. október 29-én, pénteken, 14 órakor lesz a komáromi temetőben. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Paár József a Brikettgyár volt dolgozója 75 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. október 29-én, pénteken, 12 órakor lesz Tatabányán, a felsőgallai temetőben, a sírnál. A gyászoló család
„Sirat az erdő, sirat a rét, "Elszólít tőlünk a betegség. Dalolnak a madarak, meghajolnak a fák, Mert ők is siratják a drága Édesanyát. Búcsúznak Tőled mind, akik szeretnek, El kell engedni dolgos két kezed. Hiába hullik Rád a sír nehéz göröngye, Emléked szívünkben élni fog örökre.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Kozári Imréné Wunderlich Anna kisbéri lakos 87 éves korában elhunyt. Temetése 2021. október 29-én, pénteken, 16 órakor lesz a kisbéri felső temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik felejthetetlen halottunkat utolsó útjára elkísérik és mély gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Halász Ferenc 73 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. október 29-én, pénteken, 15 órakor lesz Tatán, az Almási úti temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek és fájdalmunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Nagyváradi Ferenc 76 éves korában elhunyt. Temetése 2021. október 28-án, csütörtökön, 14 órakor lesz a gárdonyi református temető ravatalozójánál. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik felejthetetlen szerettünk búcsúztatásán megjelennek és gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Jordán István kőművesmester 83 éves korában váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. október 27-én, szerdán, 16 órakor lesz Dadon, a katolikus temetőben, a sírhelyénél. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik felejthetetlen szerettünk búcsúztatásán megjelennek, fájdalmunkban őszinte együttérzéssel osztoznak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Richter János életének 88. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. október 28-án, csütörtökön, 13 órakor lesz az oroszlányi katolikus templomban. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik felejthetetlen halottunk búcsúztatásán megjelennek és gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. Kérjük, hogy kegyeletüket egy szál virággal róják le, és tartózkodjanak a részvétnyilvánítástól. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Wiszt István a Környei Kombinát volt dolgozója 70 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. október 27-én, szerdán, 15 óra 30 perckor lesz a környei temetőben római katolikus szertartás szerint. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy Jordán István kőművesmester, dadi lakos 83 éves korában váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. október 27-én, szerdán, 16 órakor lesz a dadi katolikus temetőben, a sírnál. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy özv. Rabóczky Tiborné Vajnorák Erzsébet 74 éves korában váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. október 25-én, hétfőn, 10 órakor lesz Tatabányán, az újbánhidai temetőben, a sírhelynél. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik felejthetetlen szerettünk búcsúztatásán megjelennek, sírjára a kegyelet virágait helyezik és fájdalmunkban őszinte együttérzéssel osztoznak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Verebics Ottó 85 éves korában elhunyt. Temetése 2021. október 22-én, pénteken, 13 órakor lesz a nagyigmándi katolikus temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik felejthetetlen halottunk búcsúztatásán megjelennek, sírjára virágot, koszorút helyeznek és fájdalmunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Riesz Jánosné Schatz Teréz 80 éves korában elhunyt. Temetése 2021. október 22-én, pénteken, 12 óra 15 perckor lesz a vértestolnai temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik felejthetetlen halottunkat utolsó útjára elkísérik és gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Márton István életének 86. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. október 20-án, szerdán, 14 órakor lesz Tatabányán, az újtelepi temető új ravatalozójában. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik felejthetetlen halottunk búcsúztatásán megjelennek, ravatalára a kegyelet virágait helyezik és fájdalmunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Lőrincz Lászlóné Dolgos Anna 90 éves korában elhunyt. Temetése 2021. október 21-én, csütörtökön, 14 órakor lesz a komáromi temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik felejthetetlen halottunk temetésén megjelennek, sírjára koszorút, virágot helyeznek, s gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Zábráczki Istvánné Schlegl Jolán 93 éves korában türelemmel viselt betegség után elhunyt. Temetése 2021. október 20-án, szerdán, 10 óra 30 perckor lesz Tatabányán, a Síkvölgyi úti temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik felejthetetlen halottunkat utolsó útjára elkísérik és fájdalmunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Mátyás Józsefné Kozicz Erzsébet 89 éves korában elhunyt. Temetése 2021. október 16-án, szombaton, 11 órakor lesz a kisigmándi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik felejthetetlen halottunk búcsúztatásán megjelennek, sírjára a kegyelet virágait helyezik és fájdalmunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Klausz József 78 éves korában hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után elhunyt. Temetése 2021. október 16-án, szombaton, 13 órakor lesz a környei temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik felejthetetlen halottunkat utolsó útjára elkísérik és gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Fájdalommal, de a feltámadás reményében tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Széplaki Jánosné Horváth Jusztina, Baba néni életének 90. évében visszaadta lelkét Teremtőjének. Drága szerettünket a római katolikus egyház szertartása szerint 2021. október 16-án, szombaton 12 órakor kísérjük utolsó földi útjára Tatabányán, az újbánhidai temető ravatalozójánál. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek, és imádságos szívvel osztoznak gyászunkban. „Nem szeretnénk, testvéreink, ha tudatlanok lennétek az elhunytak felől, és hogy szomorkodjatok, mint a többiek, akiknek nincs reménységük.” 1Thess 4,13
előrelépés / 6 órája
Népszerű szolgáltatás a kormányablakbusz
ne halogassa / 6 órája
A legerősebb védelmet az oltás adja
gyönyörű / 7 órája
Mindenkit meglepett! Bugyiban és melltartóban mutatta meg magát a magyar énekesnő
Figyelem / 8 órája
10+1 tipp a rendőrségtől az ünnepekre
Kemma.hu
támogatás / 8 órája
Több mint egy milliárdos beruházásnak hála jobb élet vár sokakra Esztergomban
Walczer Patrik
dolgoznak rajta / 9 órája
Nálad is hideg a radiátor Tatán? Mondjuk, mi az oka!
Kemma.hu