Olimpia 2020

2021.08.09. 07:47

Berecz: nem rossz így befejezni

Ünnepélyes keretek között fogadták vasárnap Balatonfüreden a szurkolók a tokiói olimpián szereplő vitorlázókat: Berecz Zsombort, aki a tokiói olimpián finndingi hajóosztályban ezüstérmet szerzett, a játékokat a 13. záró Érdi Márit (Laser Radial), valamint a 18. helyet megszerző záró Vadnai Benjamint (Laser Standard).

Tokió, 2021. augusztus 3. Az ezüstérmes Berecz Zsombor a vitorlázók Finndingi versenyének éremfutama után a világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián az Enosimai Jachtkikötõben 2021. augusztus 3-án. MTI/Czeglédi Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

A Magyar Vitorlás Szövetség által megrendezett fogadáson részt vett többek között Kontrát Károly államtitkár, a balatonfüredi térség országgyűlési képviselője, valamint Bóka István, Balatonfüred polgármestere, Gerendy Zoltán, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke is. A Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) Berecz Zsombor és az olimpikonok füredi fogadására „Köszönjük Zsombi” feliratú zászlót készíttetett és osztotta ki a szurkolók között – írja az MVSZ honlapja alapján a Magyar Nemzet.

„Semmilyen eredmény nem ér semmit, ha nem tudja az ember megosztani másokkal” – kezdte a pódiumon beszédét Berecz Zsombor majd felhívott egy gyereket a szurkolók közül. Odaadta neki az érmét és megkérte, hogy sétáljon azzal körbe a nézők között és mutassa meg mindenkinek. Ezzel a megható lépéssel tette még emlékezetesebbé mostani szereplését Berecz Zsombor, aki a magyar vitorlássport legjobb eredményét érte el Tokióban.

„A második hely többek között azt a húsz évet jelenti, amit beletettem a vitorlázásba” – fogalmazott Berecz Zsombor, aki a tokiói versennyel befejezte a versenypályafutását. Hozzátette: „Nem rossz így befejezni.”

Az 1986-ban született Berecz Zsombor az esélyesek között érkezett az olimpia vitorlásversenyeinek helyet adó Enoshimába. 2018-ban Aarhusban világbajnok lett, a 2019-ben, a Melbourne-ben rendezett világbajnokságon bronzérmet szerzett, a 2020-as és 2021-es Európa-bajnokságról pedig aranyéremmel tért haza. A tokiói olimpián végig kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott, az utolsó, legfontosabb éremfutamot pedig megnyerte, összesítésben a második helyet szerezte meg, az olimpiai bajnok brit versenyző, Giles Scott mögött és megelőzve a bronzérmes spanyol vitorlázót, Joan Cardonát. Berecz Zsombor bebizonyította, hogy egy, a Velencei-tavon, a Balatonon vitorlázó sportember a tengerparti, óceánparti nagy vitorlásnemzetek versenyzőivel fel lehet venni a versenyt. Másképp: Berecz Zsombor ezzel az ezüstéremmel feltette a koronát a pályafutására.

Vadnai Benjamin a vasárnapi eseményen azt mondta: nem volt magától értetődő, hogy ő képviseli Magyarországot Tokióban, mert testvérével, Vadnai Jonatánnal versenyzett a kvótáért. A mostani helyezésével elégedett sportoló a párizsi olimpiára tekint Tokió után, ám ahogy fogalmazott „nagyon meg kell küzdeni” az indulásért. Érdi Mária nem elégedett a 13. helyével, de azt látja, hogy tud még fejlődni és okosabban csinálni a párizsi olimpiáig hátralévő három évet. Azon fog dolgozni, hogy olyan versenyző legyen, aki a legtöbb versenyen az első háromban lehessen.

Borítókép: az ezüstérmes Berecz Zsombor a vitorlázók Finndingi versenyének éremfutama után a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián az Enosimai Jachtkikötőben 2021. augusztus 3-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!