megrendelésre

2017.11.11. 14:07

Újabb faragott Himnusz készült

A Selye János Gimnáziumban avatták fel a dél-komáromi Bruncz János fafaragó alkotását. Az elismert mester egy hatalmas fatáblába véste a nemzeti imádság szavainak részletét. A magyarságtudatra ébresztő művet az észak-komáromi intézmény 25 éve érettségiző öregdiákjai rendelték, és szánták a szeretett alma maternek és az utókornak.

Hajnal Dóra

Bruncz János fafaragónak számos köztéri alkotása gyarapítja Komáromot és a környékbeli településeket. A Selye János Gimnáziumban 25 éve érettségizett négy osztálya öregdiákjainak kérésére faragta meg a legújabbat: a Himnusz egy versszakát.

– Maradandó emléket szerettünk volna adni egykori iskolánknak, ajándékként egy kültéri magyar történelmi zászlót és a dél-komáromi fafaragó megindító művét szántuk. A júniusi öregdiák találkozón a zászlót már átadtuk, az emléktáblát pedig a napokban avathattuk fel meghitt ünnepléssel – mondta Kartai Erzsébet egykori diák, aki az ügy szervezőjeként úgy véli, hogy a magyarságtudatot hordozó alkotás felajánlásának ténye ráébresztheti a Kárpát-medencében élő magyarságot, hogy a nemzet szimbólumai, kultúrája és hite összetartó erő.

Bruncz János az egyik munkájával
Fotós: Hajnal Dóra

Bruncz János az avató ünnepségen nem tudott részt venni. Otthonában azonban meleg szívvel gondolva megbízóira elmesélte, hogy családi szálak fűzik a Felvidékhez nagyszülei révén. Művei mindegyikében helyet kap a hazafiasság, mely megjelenik feliratokban, magyaros motívumokban, népmesék és történelmi hősszereplők ábrázolásaiban.

– Egy iskola akkor működőképes Felvidéken, ha a falai közt magas szintű szellemi tudás lakozik, és a magyar öntudatra nevel – mondta az alkotást befogadó Selye János Gimnázium igazgatója, Andruskó Imre. Az intézményvezető azt is hozzátette, miután a szlovákiai törvények előírják, hogy kötelező kitenniük a szlovák himnusz szövegét és az ország címerét, ezáltal kötelességük mellétenni a magyar imádság részletét is. A fába vésett sorok az egykori bencés diák tiszteletére elnevezett Feszty Árpád teremben kaptak helyet.

Méltó helyszínre került tehát Bruncz János alkotása, mely – mint fogalmazott – szívének egy értékes darabja.

Nem ez az első faragott Himnusz, korábban Tata városa kapott V. Smídt Róberttől egy grandiózus alkotást.

Címkék#Komárom

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!