A megyei értéktárba került a Tatai Angolpark

2015. március 27. 14:38 Petrik József

Újabb öt javaslat érkezett a Megyei Értéktár Bizottság asztalára, amelyet a javaslattevők – civil szervezetek, önkormányzatok, magánszemélyek – ajánlottak az értéktárba történő felvételre. Az ötből azonban csak négyet vettek lajstromba.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A megyeházán ülésezett tegnap az értéktár bizottság, kis híján teljes létszámban, Popovics György elnökletével. A résztvevőkben kétség sem merült fel, hogy az ország legelső angolparkja, a Tatai Angolpark bekerüljön szűkebb hazánk értéktárába.

Az angolpark 1783-ban létesült, Bőhm Ferenc uradalmi mérnök tervei alapján. A park kialakításához kiválóak voltak a természeti adottságok. A mélyből feltörő hőforrások, a változatos felszín, majd a Mikoviny Sámuel által létesített Cseke-tó. Az 1960-as években, a források elapadása után itt fedezték fel az Angyal-forrás és a Tükör-forrás barlangjait. A park bejáratához közel műromok állnak, amelyeket Charles Moreau francia építész épített 1803-ban. Az építkezéshez a 12. század elején épült vértesszentkereszti apátság köveit is felhasználták. Itt áll az úgynevezett Kiskastély, amely az Esterházy család nyári lakhelyeként szolgált.

További nevezetessége a parknak, hogy ide ültettek először hazánkban szomorú fűzfákat. Az angolkert mellett épült fel az olimpiai edzőtábor. Az angolpark a Tatára és a környékre látogatók kedvelt kirándulóhelye, amelynek szabadtéri színpadán számos nagysikerű produkciót mutattak már be. Ezáltal nemcsak Tata, hanem a megye jó hírét is öregbíti. A megyei értéktár méltó darabja lehet.A Víz, Zene, Virág Fesztivál szintén méltónak bizonyult a jelölésre, bár ezt Michl Miklós tanácsnok megkérdőjelezte. Azzal érvelt, hogy ez a rendezvény valóban értékközvetítő, kulturális eseményként indult, azonban „elbúcsúsodott”. A tanácsnok véleményét azonban csak részben osztották a bizottság tagjai, mivel a szakmával senki nem akart szembemenni. A fesztivál a Magyar Turizmus Zrt. szerint ugyanis hazánk tíz legismertebb fesztiválja közé tartozik. Kiváló minősítésű művészeti rendezvény, emellett megyei Príma díjat és a Tata Városáért kitüntetés arany fokozatát is megkapta. Ennek dacára nem a kulturális örökség részeként kezelték a javaslatot, hanem turizmus „kategóriában” vették lajstromba.

A "Fényes-források, Tükör-forrás és az Angyal-forrás mint nemzeti érték" elnevezésű ajánlás is nyitott fülekre talált a bizottságnál. A visszatérő tatai források vizét már a középkorban hasznosították, ezáltal alapvetően meghatározták a város arculatát. A langyos vizű források különleges földtani helyzetben, törésvonalak mentén fakadnak, így fontos földtani, hidrogeológiai értéket képviselnek, miközben egyre látványosabbak is. A Fényes-forrásokból enyhén szénsavas, 21-22°C hőmérsékletű víz tört a felszínre. A források közül háromnak megkülönböztető nevet adtak a tataiak:

A nádpadlóval elkerített felső forrást a grófné használta fürdésre. A következő az úgynevezett „Katona-forrás”, amely nevét onnan kapta, hogy a laktanyából kivezényelt katonák csak ebben a forrásban fürödhettek.
A legalsó a legszebb, hiszen az öregek elmondása szerint erről nevezték el a fürdőt Fényesnek. Ebből a három méter mély forráskráterből a tiszta vízben szabad szemmel is jól látható fehér kvarchomokréteg bugyogott föl, s ezernyi buborék szállt fel a forrás felszínére.

A 20. század elején az Esterházyak pálmaháza és a kis vadászkastély közötti területen  az Angol-parkban egy másik kristálytiszta, kék tündérrózsás forrástavacska is vonzotta a látogatókat. Ez volt az Angyal forrás, amelyből több méternyi vízen keresztül is deréknyi vastagságban tört fel a langyos forrásvíz, a tavacskában pedig kis angyal ("najád") szobrocska teljesítette kötelességét: „védte” a forrást és gyönyörködtette a park látogatóit.

Samu, az ősember és élettere – régészeti kiállítóhely Vértesszőlősön

Magyarországon napjainkig az egyetlen korai őskori embermaradvány Vértesszőlősön került el, amely világhírnevet szerzett a településnek. Az 1963 és 1968 között Vértes László által vezetett sikeres feltárási munkálatok során több, egymás feletti kultúrrétegben alsó paleolitikumi (kb. 350.000 éves) előember-telepet tártak fel, ahol egy előember (Homo erectus seu sapiens paleohungaricus: "Sámuel") nyakszirtcsontját, valamint két gyermekfogat, továbbá sok kőeszközt (pattintott kavicsszerszámot: “choppert”), tüzelési helyeket, ősállatcsontokat, iszapban megkövesedett ősállatnyomokat, később az őskori ember egy lábnyomát találták meg. A lelőhely nemcsak a történelemtudomány és régészet, hanem több más tudományág kutatóinak is számos érdekességgel szolgált. A mészkőbánya gazdag fosszilis maradványai az akkor élt állatok és növények feltérképezéséhez nyújtanak segítséget. Ezt elismerve, az egész terület természetvédelmi oltalom alatt áll. Vértes László professzornak, a feltárást végző régészcsoport vezetőjének köszönhetően a leletek széles körben ismertté váltak. A világhírnévre szert tett lelőhely és legértékesebb lelete, Samu, aki egyébként nőnemű volt, jelentősége messze túlmutat Vértesszőlős község határain, az egész megye számára kiemelkedő értéket jelent.

A tanácskozáson Popovics György szólt arról is, hogy várhatóan április első felétől már egy lendületes, fiatalos honlapon is bemutathatóak lesznek a megyei értéktár „kincsei”. Emellett vándorkiállítással is – amely szervezés alatt áll – szeretnék népszerűsíteni széles körben a tevékenységüket, illetve bemutatni tényleges értékeinket. Ezen túl, hamarosan elkészül az a „szoba” is, amely úgynevezett Értéktár Pontként funkcionál majd.

Nem került az értéktárba a "megyei" film

Szűkebb hazánkban csaknem 100 éve forgattak először játékfilmet. A kérelmező kutatómunkája alapján készült összeállítás 27 megyei települést tartalmaz, amelyek többek között olyan legendás filmek helyszínéül szolgáltak, mint a Valahol Európában (Várgesztes, Vitányvár), az Asterix (Komárom, Baj), vagy Jókai Mór regényeiből készült filmek (Az aranyember: Komárom, Szegény gazdagok: Naszály). Az összeállításból kiderül, hogy Angelina Jolie Vér és méz földjén című filmjének néhány részletét is Esztergomban forgatták. A válogatásból nem hiányoznak a kimondottan megyei témákkal foglalkozó filmek sem (Varga Ágota szociográfiai munkái). Joggal lehetünk büszkék arra, hogy számos rendező talált méltó helyszínt filmjeinek megyénk településein. A bizottság ugyan értékesnek ítélte azt a gyűjtőmunkát, amely a javaslatot megelőzte, ám egyelőre elhalasztották az ajánlás felvételét.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
A megyei értéktárba került a Tatai Angolpark

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Rosszul bántak az alkalmazottakkal, elítélték az arab hercegnőket

Felfüggesztett börtönbüntetés és milliós bírság vár rájuk.

Harry herceg ott akarta hagyni a királyi családot

De aztán meggondolta magát – derül ki egy interjúból.

Mindenki más feladta, Szőnyi Ferenc nyerte a világ leghosszabb futóversenyét

A három indulóból csak ő bírta végig a 480 kilométert.

Hamis igazoltatás közben kérte meg barátnője kezét (videó)

Hamis igazoltatás közben kérte meg barátnője kezét (videó)

Az ausztrál férfi összejátszott a rendőrökkel.

Videó: „Amikor kikapott a Dózsa, sírtam, akkora szurkoló voltam”

Videó: „Amikor kikapott a Dózsa, sírtam, akkora szurkoló voltam”

Pataki István, ismertebb nevén Tupó bácsi már 25 éve árulja a szotyit és a tökmagot a meccsek előtt Pakson és környékén.

WTCC: rajt-cél győzelmet aratott Michelisz a portugáliai főfutamon

A magyar pilóta jól jött el a rajtnál, és utána sem engedte ki a kezéből a győzelmet.

F1: Vettelt majdnem kizárták Azerbajdzsánban – sajtóhír

Hamilton nem fékezett Vettel előtt • A német szaklap szerint az FIA nem akart „belenyúlni” a vb-csatába.

Löw 150. mérkőzésén megszerezte 100. győzelmét a nationalelffel

Löw 150. mérkőzésén megszerezte 100. győzelmét a nationalelffel

A tartalékos német válogatott könnyen nyert Kamerun ellen, és csoportelsőként jutott tovább.

F1: „Őt is büntetni kellett volna” • „Szégyenbe hozta magát”

Vettel: Továbbra is tiszteljük egymást • Hamilton: Mit szólnak ehhez a fiatal srácok?

Nice: Mario Balotelli döntött a jövőjéről – hivatalos

Az olasz támadó sportszakmai szempontok alapján a maradás mellett tette le voksát.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér