Jubileumok

2024.04.26. 15:27

Az egyik 45, a másik 65, a harmadik pedig 70 éves: a közös pont Oroszlány

Hármas évfordulót ünnepeltek a napokban Oroszlányban. A várost és a bányászat hagyományait éltetőket a jubiláló múzeumban szakmai előadások várták.

Wágner Zsanett

A jubileumi ünnepségnek a bányászati múzeum adott otthont Oroszlányban, ahová meghívták a bányászat hagyományait éltetőket.

A bányászati múzeumot 45 éve alapították Oroszlányban
A bányászati múzeumot 45 éve alapították Oroszlányban
Fotó: Flajsz Péter

A város hetvenedik születésnapja, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület (OMBKE) Oroszlányi szervezetének 65. éve, valamint az Oroszlányi Bányászati Múzeum alapításának 45. évfordulója adott apropót az ünneplésre. Az ünnepségen Bariczáné Szabó Szilvia, az OMBKE Oroszlányi Szervezetének elnöke köszöntötte a bányászat hagyományait éltetőket.

Ezt követően három előadás következett. Elsőként Gál Domonkos okleveles bányamérnök, aknavezető főmérnök beszélt. Visszaemlékezésében a helyi szénbányászat története mellett szólt a település fontosabb fejlődési szakaszairól, jellegzetes épületeiről – külön kiemelve a Városkaput -, továbbá a sport szerepéről is említést tett.

Bányászat és a várossá válásról tartott előadást
Gál Domonkos okleveles bányamérnök, aknavezető főmérnök beszélt a város és a szén kapcsolatáról
Fotó: Beküldött fotó

A folytatásban Bariczáné Szabó Szilvia vette át szót, megemlékezve az idén 65 éves OMBKE helyi szervezetéről, mely 1959. július 1-én alakult meg. Mivel a szénmedencében az aktív bányászati tevékenység befejeződött, az egyesület még inkább érzi annak felelősségét, hogy a bányász hagyományokat a mindennapi élet részévé tegye.

A bányászat múltja lett a kiállítás jelene

A rendezvénynek helyszínt biztosító Oroszlányi Bányászati Múzeum létrehozásának 45. évfordulójáról Mike István bányatechnikus, bányamester, a kiállítóhely vezetője emlékezett meg. A múzeum létrejötte természetszerűleg szorosan összefügg az oroszlányi bányászat kialakulásával, működésével, továbbá a magyar ipari múzeumok megőrzésének szabályozásával. Mai helyszínén, az egykori XX. aknaüzem területén 2023 végére az országban egyedülálló skanzen valósult meg. A helyi szénbányászat múltjának bemutatása mellett közvetíti a térség természeti, kulturális sokszínűségét is, része a Vértesi Natúrparknak.

Zárásaként Lazók Zoltán polgármester mondott pohárköszöntőt, majd múzeumi sétára invitálták a szervezők a vendégeket, akiket évfordulós kiadványokkal is megajándékoztak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában