Kapcsolódások

2024.05.06. 13:51

A Gyurcsány-korszak régi kádere is kulcspozíciót kapott a Karácsony-féle Városházán

A DK árnyékminisztere nem válogatott az eszközökben a karrierje során, és nemzetbiztonsági üggyé dagadó botrány is kötődik a nevéhez.

MW

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) a párt árnyék-miniszterelnöke és Bodnár Zoltán árnyék-pénzügyminiszter

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Teknős Miklós

Bodnár Zoltán, a Gyurcsány-korszak egyik legrégebbi kádere is kulcspozíciót kapott a Karácsony Gergely-féle Városházán, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. felügyelőbizottságának elnökeként. Bodnár a jól ismert, megszorításokra épülő baloldali gazdaságpolitika egyik élharcosa, s már a rendszerváltás előtt szakértőként tevékenykedett a kommunista állampárt, az MSZMP Központi Bizottságában. Majd a váltás után, Bokros Lajos – a megszorításokról elhíresült későbbi pénzügyminiszter – közbenjárására főállást kapott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénz- és tőkepiaci főosztályán, ezt követően – 1991 őszétől 1993 nyaráig – az MNB ügyvezető igazgatója és elnöki tanácsadója volt. Néhány évvel később – Surányi György jegybank elnöksége idején – ismét rábízták az ügyvezetőséget – írja a Magyar Nemzet.

A lap emlékeztet: a DK árnyékminisztere nem válogatott az eszközökben a karrierje során, s nemzetbiztonsági üggyé dagadó botrány is kötődik a nevéhez. 

Bodnár a CIB Közép-európai Nemzetközi Bank Rt. ügyvezetőjeként is egy komolyabb illegális akcióhoz asszisztálhatott. A 2002-ben kipattant botrány BorsodChem-ügy néven híresült el. 

Amint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által kezdeményezett eljárás nyomán a bíróság elsőfokú ítéletében megállapította, a CIB Közép-európai Nemzetközi Bank Rt. jogsértést követett el, amikor a Szibur Rt.-vel megállapodást kötött több mint hárommillió darab, egyenként 1010 forintos névértékű BorsodChem-részvény megvásárlására. Az ítélet szerint a pénzintézet kijátszotta és megtévesztette a tőkepiac szereplőit, amikor jelentős, 24,8 százalékos befolyáshoz, tényleges tulajdonosi joghoz juttatta az orosz Sziburt. A tranzakciót, amelyhez Bodnár asszisztált, egyértelműen látszatügyletnek tudta be az elsőfokú bíróság. A jogsértést végül peren kívül nyilatkozatban ismerte el a bank, az üggyel az egész magyar sajtó foglalkozott.

Nem ez az egyetlen pénzügy botrány, amely Bodnár nevéhez kötődik, ezekről részletesen ITT olvashat.

A béremelés ellen van

A 2010-es években – a Városházára ejtőernyőzése és a DK-s árnyékminiszterség előtt – Bodnár a Magyar a Magyar Liberális Párt tagja volt, s ebben az időszakban kritikusabb kijelentéseket is tett Gyurcsánnyal kapcsolatban. 

Ugyanakkor nem hagyható figyelmen kívül, hogy az időközben megszűnt pártból szinte az összes ismertebb név – Bodnár mellett Bősz Anett, Sermer Ádám és Soós Heni – mind a DK-nál kötött ki. 

Érdekesség, hogy egy nemrégiben készült ATV-s interjúban – már a Dobrev Klára vezette árnyékkormány oszlopos tagjaként – Bodnár azért kritizálta hevesen a 2024 elejére tervezett 15 százalékos béremelést, mert az szerinte túl sok lenne. 

A teljes cikk IDE KATTINTVA olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában