Elismerés

2024.04.23. 19:40

„Ez a kis ékszerdoboz a főművem” - 27 év után vonul vissza a polgármester

Rangos elismerést, Magyar Ezüst Érdemkeresztet vehetett át a közelmúltban Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési minisztertől Grúber Zoltán, aki 27 évvel ezelőtt ülhetett a sváb település vezetői székébe. A kecskédi polgármester munkásságáról, életútjáról és terveiről beszélt.

Wágner Zsanett

– Gyermely, Tarján és Kecskéd. Az első a gyerekkoromhoz köthető, a második a születésem helyszíne, a harmadik pedig az otthonom – kezdi mesélni Grúber Zoltán kecskédi polgármester a fontosabb mérföldköveket az életében.

A kecskédi polgármester 27 éven át dolgozott a településért és lakóiért
A kecskédi polgármester, Grúber Zoltán Kecskédről, a lakóiról és a sváb település fejlesztéseiről beszélt portálunknak
Fotó: Viszló Balázs

Szóba kerül szülei ismerkedése, a kapcsolatuk, majd viszonylag hamar elérkezünk ahhoz a ponthoz, ami szívének talán a legkedvesebb.

– Fiatal voltam, tele tervekkel, ötletekkel és ambícióval. Azt hittem, meg tudom váltani a világot. Pályáztam, pályáztam és pályáztam. Aztán bölcsen be kellett látnom, hogy nem elég fejleszteni, fenn is kell tudni tartani azt – mondja, miközben kitér arra is, hogy talán nem véletlenül lett második munkahelye a polgármesteri szék. Korábban Grúber Zoltán állattenyésztési telepvezetőként dolgozott az Oroszlány Vidéke Mezőgazdasági Termelőszövetkezetben, 20 éven át. Például volt Bokodon, Dadon, Kömlődön, Oroszlányban és végül Kecskéden. Aztán elérkezett a váltás ideje.

Érdemek

Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetés – 2024. 
Komárom-Esztergom Vármegyéért Díj – 2023. 
Által-ér Völgy Természeti és Kulturális Örökségéért Díj – 2020.

– Hiszek az eleve elrendeltetésben. Minden éppen akkor és úgy történt, hogy mindent magam mögött kellett hagynom. 1990 és 94 között települési képviselőként találtam magam, miközben levelezőn elvégeztem az Államigazgatási Főiskolát – teszi hozzá és azt is, hogy ezért nem állt tőle távol egy sváb település vezetőjének lenni.

A gondolatot pedig tettek követték: 1997-et írunk, kiírják az időközi választásokat, őt pedig első emberének választja Kecskéd. Másfél évre. Aztán ismét és még jó néhány cikluson át. Vezetői mentalitása az évtizedek alatt mit sem változott.

– Világéletemben szociálisan érzékeny voltam. Mindig figyeltem a fiatalokra és az idősekre, valamint szem előtt tartottam az önkormányzati intézmények színvonalas működtetését – teszi hozzá a polgármester, aki jól tudta és tudja, hogy a település hajtómotorjai a civil szervezetek, akikkel évtizedeken keresztül nagyon jó kapcsolatot ápolt és ápol a jövőben is. Legyen az a sportegyesület, a Kecskédi Horgász Egyesület, az önkéntes tűzoltók, a néptáncosok, a nyugdíjasok, a német nemzetiségi Dalárda, vagy bármelyik más szerveződés.

A kecskédi polgármester meghallotta a kritikát is

– Igazán jól irányítani egy települést csak úgy lehet, ha odafigyelünk a kritikákra. Fontos meghallani és amennyiben jogos és segítő szándékú a bírálat, meg is kell fogadni azt. Ebben, a kontrollban vannak nagy segítségre a civilek – teszi hozzá a polgármester, aki csaknem 3 évtized alatt sok hivatalnokkal dolgozott együtt.

Talán szerénysége mondatja vele, hogy egyedül mit sem ért volna a hosszú éveken át kitartó munka. Azt mondja, szükség van egy elkötelezett vezetőre is, de éppoly fontos, hogy mögötte és mellette álljon egy jól működő testület is. Hozzáteszi: amennyiben bármelyik hiányzik, nincsenek eredmények.

Komoly örökséget vettem át az elődeimtől és nagyon remélem, hogy én is azt adom majd tovább 

– mondja a faluvezető, hiszen megvolt akkoriban már a szennyvízcsatorna és a gáz is. Ezért fókuszálhatott az óvoda- és az általános iskola épületének felújítására, valamint a polgármesteri hivatal épületére, később pedig a belterületi utak cseréjére. Ezt követte a járdaprogram, díszburkolatos közterületek alakultak és a buszmegállók felújítása következett.

– Sikeres projekt volt az orvosi rendelő, a ravatalozó és a minibölcsőde. Ezekre vagyok a legbüszkébb – meséli kronológiai sorrendben a polgármester, aki nem tud máshogy beszélni Kecskédről, csak a legnagyobb szeretettel és tisztelettel 27 év után is.

Kilométerek mestere lesz

– Élhető, rendezett és tiszta település, összetartó közösséggel. Óriási előnye, hogy jó közlekedési kapcsolata van a mai napig. Vasútállomása van, az M1-es autópálya sincs messze, van repterünk és híd vezet a településre. Ezektől egyedülálló – fejti ki a polgármester, aki januárban töltötte be 65. életévét és a következő önkormányzati választáson már nem indul polgármesternek. Élete fő művének tartja a települést, vagy ahogy mondja, kis ékszerdobozt.
Nyugdíjas éveiben több időt tervez a családdal lenni, főleg unokáival. Lesz elég idő arra is, hogy folytatni tudja szeretett hobbiját, az érmék és bankók gyűjtését, valamint rendszerezését. Nem kell versenyt futni az idővel és egy kis kerékpározás, netán túrázás is belefér a programtervbe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában