Kemma.hu videó

2023.11.04. 20:50

Hatalmas taps járt a nemzetiségi dalköröknek Kecskéden +fotók, videó

A Csolnoki Wagenhoffer Kórus, az Etyeki és az Ürömi Német Nemzetiségi Dalkörök, valamint a győri kórus, a Heimatklange csapata érkezett szombaton a kecskédi művelődési házba, hogy tagjai részt vegyenek a sváb település által szervezett Nemzetiségi Dalos Találkozón.

Wágner Zsanett

A házigazdák fellépése zárta a szombati programot

Forrás: 24 Óra

Fotó: V. B.

A fellépők között természetesen a házigazdák is képviseltették magukat: az előadók sorát a 32 éves kecskédi Dalárda zárta, aminek tagjai – miként minden meghívott – a „Wenn am Sonntag früh” című nótával koronázták meg az estet. A kecskédi „zár akkordot” Kulcsár Dáviddal, a régi dalkör taggal közösen adták elő, aki most már Veszprémben teljesít egyházi szolgálatot, ugyanis káplán.

Mint ismert, Kecskéden már 1963-tól a helyi néptánccsoport megalakulásával kezdődött a hagyományőrző munka, mind a tánc, mind pedig a dalok terén. A helyi gyűjtéssel párhuzamosan megtanulták az ország többi tájegységének népdalait, később népdalfeldolgozásokat és vegyeskari műveket is énekeltek. Minősítő versenyeken rendre megállták a helyüket, többször arany elismerést szereztek. Énekeltek a bécsi Stephansdomban, a győri bazilikában, a budapesti Mátyás-templomban és a soproni nemzetiségek találkozóján. Rendszeresen részt vesznek a környék programjain, de helyben is, például a vasárnapi misén és esküvőkön is énekelnek a Szent Anna templomban. A dalkörben több generáció dolgozik együtt, és így tizenkilencen baráti társasággá alakultak az évek alatt.

A rendezvény végén Németh Attila, a „dalisok” vezetője tűnt ki a tömegből, amely a színházteremből az aulába tartott, hogy aztán közös vacsorával zárják a napot. Mielőtt asztalhoz ült volna, Attila büszkén mutatta az együttes legújabb CD-jét, amely már a második kiadás a Geracsekné Zettisch Katalin és Zettisch Ferenc gyűjtéséből összeállított Edelweiss daloskönyvből. A lemez tavaly novemberben készült el, de csak a nyáron jelent meg és 19 dalt tartalmaz, amelyekhez mind a helyben született, egész életükben a faluban élő, sváb származású idős emberek szolgáltak forrásként. Ez a korosztály még szüleiktől, nagyszülőktől, esetleg dédszüleiktől tanulta meg a dalokat, így azok eredete akár a XVIII. és a XIX. századra is datálható.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában