velünk élő történelem

2018.09.25. 18:04

Szépkorúakat köszöntöttek Komáromban a városatyák

Komáromban számos szépkorú él, akiket születésnapjuk alkalmával időről időre felkeres és felköszönt dr. Molnár Attila polgármester.

Kemma.hu

Miniszterelnöki köszöntőlevéllel és ajándékkosárral állított be dr. Molnár Attila, Komárom polgármestere, dr. Kreft-Horváth Loránd alpolgármester és képviselő, valamint Takács József képviselő a 100 esztendős Bakos Józsi bácsihoz, és a 90 éves Zámbó Lászlóné Varga Brigittához, tájékoztatott a komarom.hu. A két komáromi szépkorút születésnapjuk alkalmából otthonukban köszöntötték a városatyák.

Józsi bácsi kalandos élete Körösladányban indul: az első világháború lezárásának évében, 1918-ban született a Békés megyei településen . Átélte Trianont, a Horthy-korszakot, a második világháborút. Mint meséli 8 évig volt katona, ebből három hónapot töltött orosz hadifogságban a második világégés idején. Túlélte Rákosit és Kádárt, 1956-ot, és persze a rendszerváltást. Tulajdonképpen az egész XX. századot.

1962-ben költözött Komáromba, ahol először az Almásfüzitői Timföldgyárban helyezkedett el kocsitöltőként, havi 800 forintos fizetéssel. Később az építőiparban vállalt munkát, onnan ment nyugdíjba. Három fia született, akik sajnos már nincsenek vele. Az idők során 7 unokával, 4 dédunokával és 3 ükunokával ajándékozta meg a Teremtő.

– 12 esztendős korom óta dolgozok, ma is megcsinálok mindent a ház körül, ha az erőm engedi. Reggel egy kis pálinka, vagy konyak és indulhat a nap… – osztja meg a hosszú élet titkát Józsi bácsi, aki elárulja azt is, orvosnál alig-alig járt ez alatt 100 év alatt, bár nemrég az influenza ledöntötte a lábáról, de az is csak egy napra.

Brigitta néni Izsán született 1928-ban, majd 1950-ben Komáromba jött férjhez. Párjával még a szülőfalujában ismerkedett meg, azonban férjét, Laci bácsiékat Izsáról kitelepítették. A fiatalok így közös életüket Diósberényben kezdték meg, majd Jászberényben folytatták. Szerettek volna szülőfalujukhoz minél közelebb kerülni, ezért Szőnyben kezdtek építkezni, és 1957-ben ott telepedtek le. Brigitta néni először a jászberényi, majd a szőnyi bölcsődében gondozta nagy szeretettel a gyermekeket, később a Magyar Nemzeti Bank komáromi fiókjához került, az emisszióban pénzolvasóként dolgozott, onnan ment nyugdíjba 1985-ben.

Nyugdíjba vonulása után férjével, aki 1987-ig Komáromi Járási Földhivatal vezetője volt, főként a családjuknak éltek. Házasságukból egy lányuk, Erika született, és egy unokával, Istvánnal ajándékozta meg az élet Őket. Brigitta néni mozgása ugyan már nem a régi, de jó szellemi állapotnak örvend. Ideje nagy részét tévénézéssel, olvasással tölti, miközben gondoskodik saját maga ellátásáról is.

Fotó: komarom.hu

(Fotók: komarom.hu)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!