Vélem-én

2016.12.31. 17:27

Halllgassanak Zacher Gáborra és az állatvédőkre!

Mindeki érezze jól magát, ünepeljen, de azért gondoljon másokra, a szomszédokra, a kutyásokra is!

Szőts István

Eljött az év utolsó napja vele együtt az ünneplés, bulizás, petárdázás és persze a mértéktelen ivás ideje is. Zacher Gábor ilyenkor immár visszatérően felhívja a figyelmet, hogy csak mértékkel fogyasszon alkoholt, aki nincs hozzászokva, mert az italozás súlyos következményekkel (is) járhat. S ezek közül a legenyhébb a detoxikáló, hiszen ott előbb-utóbb mindenki kialussza magát.

Aztán menetrendszerűen jönnek az állatvédők is akik elmondják, hogy petárdázás, a durrogtatás milyen veszélyeket rejt a házi kedvencek számára, akik lévén sokkal érzékenyebbek  a zajra megvadulnak. A rendőrök és tűzoltók is kiadják írásban és szóban jótanácsaikat és figyelmeztetéseiket főleg a tűzijátékok és petárdák használatával kapcsolatosan, kérve a jókedvű népeket, hogy szabályszerűen használják azokat.

Aztán azt is minden évben megtapasztaljuk, hogy a jó szándékú felhívások falrahányt borsónak bizonyulnak....Tegnap délután és este Tatabánya már petárdadurrogástól volt hangos, s a sötétedés beálltával több helyen elkezdték az egyszerűbb tűzijátékokat is lövöldözni.

De a java nyilván csak ma este és éjjel jön. Jó lenne azért figyelembe venni, hogy az óévbúcsúztatókor használt pirotechnikai eszközök durva hang-és fényhatásai a házi kedvencek számára sokkos pánikot okozhatnak A riadtan menekülő állatok néhány óra alatt 5-10 km-t (több településnyi távolságot) is képesek megtenni, van, hogy az elmenekült kedvencek soha többé nem kerülnek elő.

Talán keveseknek jut eszébe Tatán, hogy a védett területnek minősülő Öreg-tó medrében éjszakázó vadludak is menekülőre fogják, amikor a tóparti szórakozóhelyekről éjfélkor kitóduló társaságok őrült durrogtatásba és rakétázásba kezdenek. Így volt ez tavaly és gyanítom ez ma sem változik.   

Mivel keményen fagyos szilveszter éjszaka következik, jó lenne ha az ünneplők egymásra is figyelnének és nem hagynának senkit sem az éjféli koccintás után az utcán egy padon, mert ilyenkor hamar kihűlhet az ember.
Száz szónak is egy a vége: mindeki érezze jól magát, ünepeljen de azért gondoljon másokra, a szomszédokra a kutyásokra is. Mert félő, hogy a kutyabaj után jön a macsakaj... Ezzel együtt mindenkinek BUÉK!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!